2024. április 24., szerda

Zentai siker a Prezilimpia országos döntőjén

Óriási sikert könyvelhetett el minap a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, amelynek végzős tanulója, Bíró Leona két kategóriában is megnyerte a Prezilimpia Szegeden megrendezett országos döntőjét, ugyanis nemcsak a zsűri szerint érdemelte ki a legjobb bemutatóért járó helyezést a harmadikos és negyedikes diákok mezőnyében, hanem a közönségdíjat is elnyerte.
A Szegedi Tudomány Egyetem gazdasági kara áltak megrendezett Prezilimpiának a Szent-Györgyi Albert Agórában megrendezett döntőjébe végül korcsoportonként 6-6 versenyző jutott be, akiket hozzáértő mentorok készítettek fel előadásukra. Leonát tanárnője Nagypál Judit készítette fel a szegedi megmérettetésre. A tanárnő napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Leonának egy nagyon erős mezőnyt sikerült legyőznie, mivel a versenyzők között voltak olyanok is, akik már korábban megnyerték ezt a versenyt, e mellett pedig a többi résztvevő is igen színvonalas prezentációkat mutattak be a zsűri tagjai, illetve a közönség előtt.


A versenyzőknek Energia – Piac – Gazdálkodás témát kellett feldolgozniuk multimediális bemutatóikban, azzal, hogy a fiataloknak a saját szemszögükből kellett bemutatniuk napjaink egyik legnagyobb gazdasági és politikai kihívásait, a zsűri pedig elsősorban nem a tartalmat figyelte, hanem azt, hogy a fiatalok miképpen is adják elő és mutatják be az adott témákat. Leona a meghatározott témakörön belül is korunk egy rendkívül aktuális és égető problémájával, az élelmiszer-pazarlásra hivta fel a közönség figyelmét a prezentációjában.
–Ez egy kortól, nemtől és gazdasági helyzettől független, rendkívül lényeges kérdés, és ezért is tartottam ezt jó témának, mivel ehhez mindenki csatlakozni tudott a közönségből – mesélte Leona, aki elmondta azt is, hogy a prezentációt minimum nyolc órán keresztül készítette, ez mellé persze a kisérőszöveget is meg kellett írnia, amit hetekig gyakorolt az előadása előtt az iskolában, illetve odahaza. A végzős közgazdász tanuló elmondta azt is, hogy egyáltalán nem számított a közönség elismerésére, ezért nagyon megörült neki és számára az a legnagyobb elismerés, amit a közönségtől kapott és tudtak kapcsolódni a témájához.
A Prezilimpia szegedi döntőjén az elsős és második osztályos középiskolások mezőnyében Máriás Ildikó tanárnő diákja, Horváth Jázmin, a Zentai Gimnázium tanulója is részt vett, akit különdíjat érdemelt a prezentációjáért.
A Prezilimpia Junior prezentàciòs verseny jövőre is megrendezèsre kerül ès a szervezők a tartomány egész területéről szeretettel várják az indulókat. Az èrtèkes nyeremènyeken kìvül valamennyi indulò relevàns visszajelzèst kap a szakmai zsűritől, hogyan tökèletesìtheti prezentàciòs kèpessègeit. A versenyt a SZTE GTL, SZTE Junior akadèmia, illetve Zentai Közgazdasàgi ès Kereskedelmi Iskola Zenta szervezte.