2024. április 23., kedd

Száztizenhét disznó bánja

Rekordszámú nevezés a XI. Hurka- és Kolbászfesztiválra

Már az utolsó simításokat, előkészületi munkákat végzik Adorjánon a szombaton sorra kerülő XI. Hurka- és Kolbászfesztiválra, melyre idén rekordszámú benevezést jegyeztek. Kis híján 120 benevezés érkezett a Vajdaság-szerte és az országhatáron túl is népszerű fesztiválra. Amióta fizetős a részvétel (az első fesztiválon kapták a kolbászba-hurkába valót a csapatok), az idei rendezvényre jelentkezett a legtöbb csapat, összesen 117 ötfős baráti társaság áll versenybe, köztük családi csapatok is. Részükre 117 disznót vágtak le.

Amint azt Borsos Csaba, az adorjáni Kontakt Kft. tulajdonosa, a fesztivál megálmodója és fő szervező-támogatója elmondta, a faluban már hetek óta lázas készülődés folyik, hogy a tizenegyedik fesztivált is sikeresen le tudják bonyolítani. A több mint tízezer embert megmozgató, határainkon túl is ismert és népszerű fesztiválra látogató közönséget idén is ingyenes sült kolbász várja, a nagy hangárban egész nap szól a zene, egymást váltják a népi zenekarok, az esti órákban pedig a sztárvendégek: Balázs Pali, Jó Laci Betyár, valamint az esti koncerten fellépő, 1999-ben alakult Magna Cum Laude magyar funk rock együttes.

A 117 kolbászt és hurkát készítő csapat a 2000 dináros benevezési díj ellenében öt kiló disznóhúst és öt kiló belsőséget kap, amiből elkészíthetik saját jól bevált receptjeik alapján a töltelékeket. A hurkákat és kolbászokat a korábbi évekhez hasonlóan tapasztalt mesterszakácsok csapata, a szakmai bírálóbizottság fogja megkóstolni és elbírálni. A verseny jellegű fesztivál díjazottjait, a legjobb hurka és kolbász készítőit értékes nyeremények várják a szombat esti díjkiosztón. A fesztivál fődíja egy nagy értékű háromvasú eke, ezenkívül kerékpárokat, jószágtápokat, növényvédő szereket, műtrágyát és még sok egyebet ajánlottak fel a fesztivált támogató vállalatok, magáncégek.

Adorjánon szombaton már reggel hét órakor várják a benevezett ötfős csapatokat, fél nyolckor bemutató jelleggel hagyományos (szalmával perzselt) disznóvágással kezdődik a program, a csapatok nyolc órakor megkapják a hurkába és kolbászba valókat. Kilenc órakor kezdődik a verseny, a töltelékek előkészítése, a hurka- és kolbászkészítés. Délután két órakor ebéd, amikor is a fesztiválra érkező minden látogató, vendég megkóstolhatja az ingyenkolbászt és -hurkát.

A szombati fesztiválon egész napos kirakodóvásár lesz, elhozzák portékáikat a kézművesek, a mezőgazdasági gépeket, berendezéseket, kiegészítőket forgalmazó cégek, édes és sós finomságokból sem lesz hiány, beleértve a házias hentesárut is.