2024. április 17., szerda

Ez nem a hitelfelvétel ideje

A bankkölcsön ördögtől való dolog, különösen akkor, ha valaki 20-30 évre veszi fel. Senkinek sem rovom fel, ha mégis hitelt kér, hiszen mindenki maga dönt, de emlékezzenek csak, milyen problémáik voltak például annak idején a frankhiteleseknek. Aki jót akar magának és a családjának, az most ne vegyen föl bankkölcsönt. Én amondó vagyok: gyűjtsd össze a pénzt, és akkor vásárolj – fejtette ki véleményét a közszolgálati televízió műsorában Ljubodrag Savić közgazdász, aki saját bevallása szerint életében kétszer igényelt kisebb összegű bankkölcsönt.

A szakértő szerint most senki sem tudja megjósolni, meddig emelkedik az európai irányadó bankközi kamatláb. Nemrég még negatív értékeket mutatott az Euribor, de bekerültünk egy „örvénybe”, amely legkevésbé függ Szerbiától, és ez most egyáltalán nem a bankkölcsönök felvételének ideje. A törlesztés átütemezése, de még a moratórium is csak azt jelenti, hogy ugyanolyan feltételekkel kell visszafizetni az adósságot, csak hosszabb ideig. A moratórium a bankoknak sem felel meg, hiszen nekik az a jó, ha a pénz idejében visszaérkezik, és abból újabb hitelt folyósíthatnak.

– A múltban vagy keresleti vagy kínálati inflációval szembesültünk, most viszont itt van mindkettő. A világban sok minden megdrágult, és ez rettenetesen hajtja felfelé az inflációt. A 2008-as válság óta az olcsó pénz politikája érvényesült, az Euribor negatív volt, ami hihetetlen keresletet idézett elő. Vásároltunk, ha kellett, ha nem, az emberek utazgattak a tengerre, most pedig törlesztik a kölcsönöket, miközben alig jut a konyhára – ecsetelte a helyzetet a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának tanára az RTS műsorában. Azt üzente: ilyen válságos időkben el kell felejteni minden fölösleges kiadást.