2024. április 25., csütörtök

Keserű az újságírók kenyere

Kitüntették a Dnevnik lap legjobbjait

A 80. éve megjelenő újság dolgozói szerdán az Arena moziban ünnepeltek.

Az eleinte Szabad Vajdaság címmel megjelenő újság 1953-ban vette fel a Dnevnik (Napló) nevet. Tegnap a lap 14 dolgozóját részesítették elismerésben, egyeseket szakmai eredményeiért, másokat az újság kötelékében eltöltött éveikért.

A díjazottak neveiről a tavalyi díjazottakból összeállított zsűri döntött, szerintük az idén három újságíró érdemelte ki egyenrangúan a lap újságírói díját: Niko Perković, Dubravka Nikolić és Lea Radlovački. A zsűri különdíja az idén Radivoj Hadžić, a fotózás nagymesteréhez került. Megindoklásuk szerint Niko, Dubravka és Lea „minden pillanatban képesek elvállalni bármilyen újságírói vagy szerkesztői feladatot a lapnál”.

Annak ellenére, hogy mindhárman fiatalok, munkavégzésük példaként szolgál a még fiatalabbak számára, tőlük tanulhatják meg, miként lehet sikeresen végezni ezt a nehéz munkát.

– Azok lehetnek sikeresek ebben a munkakörben, akik idejében megértik, hogy az újságírói kenyér keserű, száraz, nehéz megrágni, és hogy csak harc és a győzelem iránti szenvedély teszi indokolttá. Ők hárman megértették ezt, tehetségüket, szabad idejüket és kollegialitásukat beépítették napilapunkba, tudásukat önzetlenül átadják munkatársaiknak. Hadžićról, Hadžaról annyit mondhatunk, hogy mindenhol ott van a kellő időben, fotói önmagukért beszélnek. Sétál Újvidék utcáin, fotói időtállók. A Dnevnik címoldala szebbet mutat lencséjén keresztül tálalva – áll a zsűri indoklásában.

Az ünnepségen kitüntették azokat a dolgozókat, 11-et, akik 10, 20, 25, 30, 35 és 40 évet töltöttek a lapnál. Ezeket az elismeréseket a lap két szakszervezetének vezetője, Miroslav Kovačević Branko Vučinić adta át.

Az ünnepséget megelőzően Dušan Vlaović, a Dnevnik Vojvodina Press vezérigazgatója és Nada Vujović főszerkesztő koszorút helyeztek el Svetozar Toza Marković, a Szabad Vajdaság alapító szerkesztőjének sírjára. Vlaović azt üzente a dolgozóknak, hogy legyenek büszkék arra, hogy egy tekintélyes és mély hagyományokat hordozó lapnál dolgozhatnak!

Nyitókép: Niko Perković, Lea Radlovački és Dubravka Nikolić újságírókat, valamint Radivoj Hadžić fotóst tüntették ki az idén Dnevnik-díjjal (Fotó: Ótos András)