2024. április 26., péntek
IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE 2022

Edvina Erdedi je vršilac dužnosti direktora „Mađar soa”

Aktuelni sastav Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je održao svoju poslednju sednicu

Na poslednjoj sednici trećeg saziva neposredno izabranog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, savet je izglasao odluku o imenovanju i odobrenju vršioca dužnosti direktora D.o.o. za novinsko-izdavačku delatnost „Magyar Szó Lapkiadó Kft.”-a Ovu funkciju će sada obavljati Edvina Erdedi, diplomirani pravnik i dosadašnja zamenica direktora. Aniko Jeras, predsednica izvršnog odbora nacionalnog saveta, poželela je Edvini Erdedi uspešan rad, istrajnost i mnogo novih ideja.

Do promene direktora je došlo nakon što je dosadašnja direktorka Rozalija Ekres dala ostavku na svoju funkciju, kojoj su se i Aniko Jeras i mr. Jene Hajnal zahvalili na dosadašnjem radu i na istrajnosti, ističući da je preuzela rukovodstvo u jednom od veoma teških perioda za „Mađar so”. Kako je Jene Hajnal istakao, stvorila je mnoge inovacije i mogućnosti sa svojim kolegama. Edvina Erdedi takođe preuzima upravljanje našim dnevnim novinama u jednom teškom periodu, ali veruje da će nacionalni savet i ubuduće podržavati „Mađar so” u sprovođenju svojih ideja, naglasio je Jene Hajnal.

CILJEVE VEĆ IMAMO

Govoreći za naš list, Edvina Erdedi je rekla da je njen najvažniji zadatak realizacija investicija u sedištu „Mađar soa” u Novom Sadu, i transformacija sedišta u društveni prostor, a samim tim i održavanje i proširenje vrednosti, koje ponajviše definišu skoro osmodecenijsku tradiciju „Mađar soa”, istovremeno stvarajući uslove koji su neophodni za obezbeđivanje informisanosti, koja je proverena, pouzdana i tačna, i koja već duže vreme karakteriše „Mađar so”, kako u štampi tako i na internetu, omogućavajući mu da bude dominantni medij i institucija mađarske zajednice u Vojvodini, kako danas, tako i u godinama koje dolaze.

– Pored toga, želela bih da podržim sve građanske inicijative, kroz koje pokušavamo da uključimo članove naše zajednice u divan svet čitanja, počevši od najmlađih. Tu pre svega mislim na projekte koji se odnose na „Mezeškalač”, „Jo pajtaš” i „Kepeš ifjušag”, i uveren sam da ćemo u budućnosti moći da organizujemo više društvenih događaja, skupljanja i drugih manifestacija nego do sada, koristeći još više mogućnosti koje postoje sakrivene u tom neizmernom intelektualnom kapitalu, koji poseduju zaposleni i novinari „Mađar soa”. Uverena sam da sve to može da bude izuzetno važan resurs za vojvođanske Mađare u budućnosti, koji se može dugoročno nadograđivati. Istovremeno, u sadašnjoj situaciji, pod kojom pre svega mislim na tešku ekonomsku situaciju i eventualne oskudice usled štednje, moramo biti jasni kada formulišemo svoje ideje, moramo težiti ka stabilnosti racionalnim odlukama, da bi bez većih problema prebrodili teška vremena. Podrazumevano, ovo će mi služiti kao važan kompas tokom mog rada. Osećam da sam zahvaljujući činjenici da sam poslednjih godina mogla da služim našoj zajednici kao potpredsednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i kao zamenica direktora D.o.o. za novinsko-izdavačku delatnost „Magyar Szó Lapkiadó Kft.”-a, mnogo naučila, i svesna sam zadataka koji me čekaju, ali u isto vreme sam uverena da će moji rezultati, naši rezultati, govoriti umesto mene, rekla je Edvina Erdedi.

PLANIRANJE ZA NAREDNU GODINU

U nastavku sednice, nacionalni savet je prihvatio predlog za izbor v.d. direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara. Nakon što je dosadašnja direktorka Martina Gondi podnela ostavku na funkciju, savet je na ovu funkciju predložio Đenđi Kormanjoš Katonu, profesoricu mađarskog jezika i književnosti i kulturnog medijatora.

Nakon toga je savet usvojio, između ostalog, programe rada i finansijske planove „Hét Nap Lapkiadó Kft.”-a, Studentskog doma „Evropa” i Biblioteke „Mali Iđoš” za sledeću godinu, kao i odluke koje se odnose na obrazovanje, između ostalog, procedure izbora direktora, kao i promene članova školskog odbora.

U NEDELJU SU IZBORI ZA NACIONALNI SAVET

Jene Hajnal je na sednici podsetio i na izbore za nacionalni savet Mađara, koji će biti održani u nedelju, tražeći od birača upisanih u poseban birački spisak mađarske nacionalne manjine, da ostvare svoje biračko pravo, i na taj način doprinesu nastavku započete izgradnje. Zajednica mađarske manjine u Vojvodini, od osnivanja privremenog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine 1999. godine, pa sve do danas, izgradila je jednu stabilnu manjinsku samoupravu, koja je sposobna da ostvari svoje interese, i koja će i dalje garantovati rad nacionalnog saveta u zaštiti manjina u budućnosti, a koje je poslednjih nekoliko godina zaslužilo priznanje, kako većinskog naroda, tako i drugih nacionalnih manjina, kao i Mađara iz cele Panonske nizije, istakao je Jeno Hajnal.

„Učešće na izborima u nedelju je od vitalnog značaja, jer vojvođanski Mađari mogu da pokažu svoju nacionalnu posvećenost i snagu zajednice učešćem u što većem broju. Važno je da oni koji imaju pravo glasa izađu da glasaju, verujući u naše zajedništvo i saradnju", naglasio je Jene Hajnal.