2024. március 28., csütörtök

Koncertek a Városházán

Antonio Di Cristofano, Ivan Otašević és a szabadkai Zeneiskola tanárai is fellépnek

A közelgő ünnepi időszakra koncertekkel is lehet ráhangolódni, sőt kifejezetten érdemes. Zsiga Pál hegedűművész, a szabadkai Zeneiskola tanára, a Szabadkai Filharmónia vezetője három rendezvényre hívta fel a figyelmünket:

Antonio Di Cristofano világhírű zongoraművész érkezik hozzánk Olaszországból, Rómából, hogy hangversenyt adjon a szabadkai közönségnek. A szólókoncertjére kedden, 19 órától kerül sor a Városházán. Erre úgy került sor, hogy együtt dolgoztunk a Lányi nemzetközi karmesterversenyen, és ekkor ismerkedtünk meg. Tulajdonképpen ő mondta azt, hogy nagyon szívesen koncertezne Szabadkán, mert még nem lépett fel a városunkban és egyáltalán Szerbiában. Egy mondhatni igazán nagy kaliberű zongoraművészről van szó, aki számos nemzetközi fesztiválon zenélt és versenyeken zsűrizik. Úgymond a zenei elithez tartozik, ezért nagy megtiszteltetés és nagy öröm a számunkra, hogy együttműködhetünk vele.

Rögtön másnap, azaz szerdán, szintén 19 órától a Városházán, a szabadkai Zeneiskola immár hagyományossá vált tanári koncertjére kerül sor, amelyre a belépés szintén díjtalan. Zenél egyebek közt a Garden Quartet is, a fellépők Domanj Nikola, Bíró Viola, Sárközi Noémi, Jovana Nedeljković, Tamara Štricki Seg, Aleksandra Ušumović, Kornelije Vizin, Szűcs Dávid, Miroslav Idić, Korać Draško, Kurina Viktória, Varga Iván, Evetović Goran, Slobodan Stefanović, Molnár Viktor, Kiss Tamás, Máté Krisztina, Glončak Karapandžić Tara. Szólószámokban jómagam is hallható leszek, Bíró Viola zongorakíséretében. Egy olyan átiratra bukkantunk, amelyről nem is igazán tudtuk, hogy létezik. Rahmanyinov c-moll második zongoraversenyének a második tételét Fritz Kreisler, a huszadik század egyik legnagyobb hegedűse írta át zongorára és hegedűre. Ezt nagy valószínűséggel még egész Szerbiában nem játszották. Amit még játszani fogok, szintén Fritz Kreisler átiratában a Brahms D-dúr hegedűversenyére írt Cadenzája. Ez tulajdonképpen egyfajta bevezetője lesz a december 13-i koncertnek. Akkor Brahms D-dúr hegedűversenyének első tétele elejétől végig hallható lesz. December 13-án, a szabadkai Városházán 19 órától, Ivan Otašević hegedűművész ad koncertet, jómagam pedig a helyi fellépő leszek, viccesen azt is mondhatnánk, hogy én leszek a vendégelőadó a koncertjén. Ivan Otašević Banja Lukában tevékenykedik, de számos helyen fellépett. Egy igazán jó hangulatú koncertre lehet számítani.

Zsiga Pál (Fotó: Lukács Melinda)

Zsiga Pál (Fotó: Lukács Melinda)

A felsoroltakon kívül a Szabadkai Filharmónia kamarazenekara is fellépésre készül, egy zenei ősbemutatóval, erre a reményeink szerint már november végén, vagy december elején sor kerül. Egy nagyon érdekes műről van szó, kiváltképp az összeállítását illetően, mivel ez egy koncert zongorára és hegedűre, kvartett kíséretében. Ez nagyon ritka, szeretem felkutatni a ritkaságokat, a különlegességeket, amelyek a mi térségünkön kevésbé ismertek – mondta a lapunknak Zsiga Pál.