2024. április 25., csütörtök

1,5 millió fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás Ukrajnában

Az oroszok elrabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezetőit, a G7-országok üzenetet küldtek

Helyi idő szerint délután négy óráig 36 rakétával támadták Ukrajnát az oroszok szombaton – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos Telegram-csatornáján. Hozzátette, a rakéták többségét az ukrán légvédelem még a becsapódás előtt hatástalanította. Összesen öt régióban (Rivne, Voliny, Hmelnickij, Odessza és Kijev megye) esett kár a kritikus infrastruktúrában, több helyen még mindig nincs áram.

Eszerint Hmelnickij megyében okozta a legnagyobb károkat a szombati rakétatámadás, mely során ismételten energetikai létesítményeket lőtték az oroszok. A régióban 672 ezer háztartás maradt áram nélkül. Országszerte összesen 1,5 millió fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás. Cserkaszi megyében 242.000, Mikolajiv megyében 188.400, Rivne megyében 1490, Voliny megyében 102.000, Kirovohrad megyében 61.913, Odessza megyében 10.500 háztartásban nincs áram.

Akadozik az internet Ukrajnában, az oroszok által megtámadott megyékben. Az internetfigyelő NetBlocks vállalat közlése szerint a vezetékes hálózatban Mikolajiv és Hmelnickij megyében tapasztalhatóak jelentős kiesések Rivne, Luck, Zsitomir, Kirovohrad és Cserkaszi megyében, valamint Odesszában is problémák adódtak az internet-szolgáltatással.

Az ukrán miniszterelnök arról beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadásának, hogy az energia-infrastruktúra elleni orosz támadások mögött az állhat, hogy a Kreml „humanitárius katasztrófába akarja sodorni” Ukrajnát, ezzel újabb menekültválságot előidézve az EU-ban.

„Ha ugyanis Ukrajnában nincs áram, nincs fűtés, nincs víz, az újabb migrációs cunamit válthat ki” – fogalmazott Smihal.

A G7-ek csoportja elítélte, hogy Oroszország elrabolta a zaporizzsjai atomerőmű vezetőit, és felszólították őket, hogy azonnal adják vissza Ukrajnának az erőmű feletti teljes ellenőrzést – számol be a hírről a Reuters. Elítéljük, hogy Oroszország ismételten elrabolta az ukrán zaporizzsjai atomerőmű vezetőségét és személyzetét – áll a G7-ek atomsorompó-főigazgatóinak szombati nyilatkozatában.

Sürgetjük Oroszországot, hogy haladéktalanul adja vissza az atomerőmű teljes ellenőrzését jogos szuverén tulajdonosának, Ukrajnának- áll a közleményben. Az orosz erők a februárban kezdődött ukrajnai inváziójuk első napjai óta tartják ellenőrzésük alatt az atomerőművet, Európa legnagyobb atomerőművét – jegyzi meg a lap.