2024. április 20., szombat

Vajdaságban 1500 eurós az IT-szakemberek havi átlagbére

A szerbiai IT-szektorban 1600 euró az átlagfizetés – derül ki a szerbiai Puls IT közösség felméréséből.
A kérdőívet kitöltő szakemberek mintegy 10 százalék 3000 eurónál is többet keres havonta. A nők átlagkeresete ebben a szektorban is elmarad a másik nemétől, míg az utóbbiak nagyjából 1700 eurót kapnak, addig az előbbiek 1300-at vihetnek haza. Érdekesség, hogy e szakmánál nem kimondott elvárás a felsőfokú végzettség, hiszen minden negyedik IT-s csak érettségivel rendelkezik.
Úgy tűnik, ez az a szektor, ahol a dolgozók leginkább elégedettek a munkahelyükkel: a megkérdezettek 70 százaléka állítja, hogy a megfelelő munkahelyi körülmények miatt nem is gondolkodik váltáson. Egyedül a kezdő, fiatal informatikusoknál rövidebb az állásváltási időszak, ők átlagosan egy évre köteleződnek el egy-egy adott cég mellett, majd tovább állnak a magasabb fizetést kínáló versenytársakhoz.
Ebben a szektorban terjedt el leginkább az otthoni és a hibrid munkavégzés, ami szintén vonzó lehet. A felmérés arra is rámutat, hogy a szerbia IT-szakmabeliek fele a fővárosban dolgozik, fizetésük átlagosan 1765 euró havonta. Ennél az összegnél legalább 200 euróval kevesebbet fizetnek Vajdaságban. Az ország keleti és déli régióban pedig 1200 euró körül mozog az informatikusok bére.