2024. április 19., péntek

Egyedi szín a magyar népzenében

Lele József citerás dallamainak a gyűjteményét mutatták be Muzslyán

A muzslai falu végén szól a muzsika címmel egy értékes kiadvánnyal gazdagodott a bánáti és az egyetemes magyarság népzenei öröksége. A kötetben Borsi Ferenc, az Óbudai Népzenei Iskola tanára Lele József citerás dallamait válogatta össze. A dallamok leírása mellett a kották kerültek a könyvbe, melynek a bemutatóját pénteken este tartották meg a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában.

A vajdasági citeramuzsika színe-java minden évben Muzslyán Szilasi Mihályra, a vajdasági sántaciterázás úttörőjére emlékezik. Ezeknek a találkozóknak a rendszeres vendége Borsi Ferenc csókai származású citeraművész, aki úgy érezte, hogy érdemes megörökíteni ennek a vidéknek a népzenei értékét, melynek egyik legautentikusabb képviselője Lele József.

– A muzslyai citerajáték egy olyan különlegesség, egy olyan különleges, egyedi szín a magyar népzenében, amiről még a szűkebb szakma sem tudott igazán. Úgyhogy ezzel a kiadvánnyal most azért előtérbe kerül ez a zenei anyag. Érdemes volt, mert a kötetben megtalálható mintegy 58 dallam egyharmada teljesen új változat. Nem teljesen új dallam, de változat. Ezzel gazdagítja az egyetemes magyar kultúrát, az egyetemes magyar népdaltárat – mondta a kötet szerzője.

Lele Józsi bácsi eddig már számos elismerésben részesült, de megilletődve vette tudomásul, hogy ezen túl már egy kötet is őrzi népzenei munkásságát. Elmondása szerint nem ismeri a kottát, fejből zenél. Persze nem az elismerésekért műveli a citeramuzsikát és foglalkozik a fiatalokkal.

– Kicsi korom óta megszerettem a citerát és ez a mai napig is tart. Egyszerűen nem tudom abbahagyni. Amíg csak a lábam meg a kezem bírom mozgatni, addig biztos, hogy csinálom. A gyerekekkel meg szeretek foglalkozni. Van hozzá türelmem, nem tudok megharagudni rájuk és eltűrök sok mindent. Úgyhogy a citerajátékot és az oktatást nem hagyom abba, még csak bírom – nyilatkozott Lele József a könyvbemutató után.

Sok más kis bánáti közösségben is vannak még feltáratlan népzenei értékek, csak publikálni kell azokat.

– Az archívumok mélyén lehet találni már gyűjtött anyagot, amely akkor lesz élő, hogyha az kiadványokban napvilágot lát. De véletlenszerűen bárhol még fölbukkanhat új változat, akár a Durindón, akár egy helyi találkozón, ami tovább gazdagítja a népzenei ismereteinket – jelentette ki Borsi Ferenc.

A könyvbemutatón fellépett a muzslyai művelődési egyesület vegyes kórusa és citerazenekara, Lele József, Borsi Ferenc és Flaman István szentmihályi citeraszólista.