2024. április 24., szerda

Jubilál a Magvető

Lapunk mezőgazdasági melléklete a napokban ünnepelte megjelenésének tizenötödik évfordulóját.

A jeles alkalomról csütörtökön szerény ünnepség keretében emlékeztünk meg újvidéki szerkesztőségünkben. Varga Attila, a Magvető szerkesztője emlékeztetett arra, hogy lapunknak már korábban is volt egy mezőgazdasági témájú melléklete, a Föld Népe, amely még a kilencvenes évek elején anyagi okok miatt megszűnt, valamint a munkatársak hiánya is hozzájárult ehhez.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– A mezőgazdasági melléklet újraindításának előzménye egy Európai Uniós pályázat volt, ennek az anyagi támogatásának köszönhetően tudtuk megvalósítani elképzelésünket. A pályázatban közölt tételek alapján kellett az új mellékletet összeállítani. Az előkészületeket és a tervezgetést követően 2007. szeptember 4-én újraindult mezőgazdasági mellékletünk, Magvető néven. Kezdetben csak meghatározott próbaszám volt, rövid idő után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az olvasók elfogadták és megszerették a lapot, ami a következő év tavaszán beindított élőújság-sorozatunk során domborodott ki igazán – emlékezett vissza Varga.

Hozzátette, az élőújságok megszervezése is az említett, uniós pályázat egyik kitétele volt, ezeket később sikerült állandósítani. Szavai szerint a járvány időszakát leszámítva az elmúlt tizenöt év során gyakran előfordult, hogy egy szezonban (február, március, április) tíz-tizenöt élőújságot is sikerült megszervezni.

– Szem előtt tartottuk azt, hogy olyan időszakban szervezzük meg ezeket a közösségmegmozgató rendezvényeket, amikor még nem kezdődnek meg a tavaszi munkálatok. Úgy gondolom, hogy Vajdaságban nincs olyan magyarlakta település, ahova nem mentünk el, vagy ahova ne hívtak volna meg bennünket. Volt olyan település is, ahol már többször is jártunk – mondta a szerkesztő.

A temerini Sixteen cukrászda tortája nagyon finom volt (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A temerini Sixteen cukrászda tortája nagyon finom volt (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A melléklet szerkezetével és külalakjával kapcsolatban kiemelte, régi vágya, hogy a lap teljes egészében színes formában jelenjen meg.

– Az illusztrációk mindig is fontosak voltak. Előfordul, hogy egy fekete-fehér kép nem mond semmit, vagy sok esetben elmosódnak és ezáltal maga az írás is lényegében elveszti az értelmét. Véleményem szerint egy jó fénykép még egy gyengébb írást is érdekessé tud tenni – fogalmazott Varga Attila.

– A vajdasági magyarság zöme mezőgazdasági tevékenységet folytat. Amennyiben nem elsődleges megélhetési tevékenységként, akkor hobbiként, vagy más megfontolásokból, így megtalálják mellékletünkben az őket érdeklő témákat. Fontos hangsúlyozni, hogy azok is találnak benne érdekes olvasnivalót, akik korábban sosem folytattak mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységet. Mellékletünkben megtalálhatóak az egészséges életmódról, egészséges táplálkozásról, biotermelésről, szokásainkról, hagyományainkról és még sok más érdekességről szóló írások is – mondta Varga az érdekes melléklet tartalmáról.

Szerinte a jövőben is – a lehetőségeinkhez mérten – szeretné megőrizni a Magvető mellékletet a jelenlegi formájában, hogy az továbbra is gazdag tartalommal tájékoztathassa hűséges olvasóit.