2024. április 27., szombat

Ifjú közgazdászok találkozóhelye

Szakmai tábor kezdődött csütörtökön Magyarkanizsán

Magyarkanizsa ad három napon át immár másodízben otthont annak a tábornak, melyet ifjú közgazdászok részére szerveztek. A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság A gazdaság jövője – a jövő gazdasága címmel szakmai előadásokkal és szórakozással, a város megismerésével is tarkított táborába hetvenkét fiatal érkezett, akik már csütörtök délután bele is vethették magukat a tudásszerzésbe. Látva a rendezvény programjait, nemcsak új ismeretekre tehetnek szert, hanem kapcsolatépítésre is lesz lehetőségük.

A szakmai előadók között pedig közismert nevek is szerepelnek, akik személye majd ösztönözni fogja a résztvevőket arra, hogy minél jobb szakemberek váljanak belőlük is. Csütörtökön az első előadást Kun Zoltán teljesítménymentor tartotta Hogyan használd a szupererőd hosszú távon is címmel. Őt követte dr. Kőműves Zoltán, aki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense és a Baka József Szakkollégium vezetője. Ő a Kommunikáció a jövő kulcsa, avagy hogyan kommunikáljunk kollégáinkkal, hogy a motiváció fennmaradjon címmel tartotta meg előadását. Ezt követően a fiatalokat egy tiszai hajózásra is elvitték, majd a résztvevők Rekop György humorista előadását is élvezhették.

A tábort ünnepélyesen Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere nyitotta meg, aki maga is közgazdász, így még közvetlenebb hangnemben tudott szólni a résztvevőkhöz, akiket üdvözölt és örömét fejezte ki annak okán, hogy Magyarkanizsa lehet az otthont adó, az Ifjúsági Iroda terme pedig kiváló helyszínt biztosít.  Fejsztámer Róbert lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy öröm számára, hogy a tábor szervezői második alkalommal is Magyarkanizsát választották.

Középiskolások, egyetemi hallgatók és pályakezdők is vannak a résztvevők között (Fotó: Gergely Árpád)

Középiskolások, egyetemi hallgatók és pályakezdők is vannak a résztvevők között (Fotó: Gergely Árpád)

– Ez azt jelenti, hogy megfelelőek a feltételek mindazokra a tevékenységekre, aktivitásokra, melyek a tábor keretein belül zajlanak. A tábor aktivitása sokrétű, ez is nagyon dicsérendő. Azzal, hogy egy helyen tömörülnek a most tanuló, vagy épp az iskolát befejező közgazdászok és azok, akik munkaviszonyban vannak, vagy éppen vállalkozók, ez már egy szegmense annak, hogy a jó kapcsolatokat hogyan lehet kialakítani, vagy hogyan van lehetőség arra, hogy a kínálat-kereslet oldalon megtalálják egymást. Magyarkanizsa szempontjából jót tesz a településnek, ha meg tudja mutatni magát olyan rendezvényekkel is, amik manapság ritkák. Ilyen ez a mostani is, mert ritkán lehet egy helyre gyűjteni a valamilyen szaktevékenység köré tömörülő fiatalokat, ez pedig egy ilyen alkalom, ráadásul több napon át – mondta a polgármester.

A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnöke, Ralbovszki Gyetvai Tímea is üdvözölte az egybegyűlt közgazdászokat és közgazdászpalántákat, és elmondta, hogy a tavalyi sikeren felbuzdulva és a visszajelzések alapján nem volt kétséges, hogy újra megszervezik a tábort.

– Most egy olyan vezérfonalat választottunk, amely bár gazdasági téma, de kapcsolódik a mindennapokhoz is. Előadóink az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tapasztalatokat is megosztanak a résztvevőkkel, amik a fiatal közgazdászok számára nagyon hasznosak lesznek. Annak ellenére, hogy nyáron tartjuk a tábort, nagyon nagy érdeklődés és igény mutatkozott rá, ezt bizonyítja a hetvenkét fős létszám is. Középiskolások, egyetemi hallgatók és pályakezdők is vannak közöttük. Olyan témákat választottunk, melyek nem szűkítik le sem az előadók, sem az előadások körét, ugyanakkor olyan szakembereket hívtunk, akik az adott témához szorosan kapcsolódnak és hatalmas ismeretanyagot tudnak átadni – magyarázta az elnök.

Pénteken dr. Szigeti Orsolya, Lulity Emil, Gubás Tímea, Fejsztámer Marianna, Gyivánovity Dániel és Nógrádi György tartanak majd előadásokat Magyarkanizsán az Ifjúsági Otthonban.