2024. március 29., péntek

500.

A Gyógykalauz 500. számát tartja kezében az Olvasó. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy napilapunk egészségügyi melléklete immár 15 éve megjelenik. E jubileum jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt időszakra, amiről egyöntetűen megállapíthatjuk: a kisújság állandóan fejlődött, gazdagodott, bővült.

Amikor annak idején útjára indítottuk, csupán heti háromoldalnyi tejdelmű volt, azóta több kisebb-nagyobb átalakuláson ment át. Aztán 2020 januárjában sikerült megvalósítani régóta dédelgetett vágyunkat: megszületett a 20 oldalas, színes borítóval ellátott, új rovatokkal bővített melléklet. Ahhoz, hogy idáig eljussunk, mindenekelőtt arra volt szükség, hogy Önök rendszeresen vásárolják a lapot, ami egyfajta fokmérőjű volt a munkánknak, hiszen annak idején az olvasók óhajának, igényeinek eleget téve döntöttünk a melléklet indításáról.

Másfél évtizedes munkánkat nagyban segítették orvos munkatársaink, akik szakcikkeikkel hozzájárultak és jelenleg is hozzájárulnak a kisújság hitelességéhez, színvonalához. Ezúttal is szeretnénk köszönetet mondani valamennyiüknek, hiszen készségesen segítenek abban, hogy olvasóink betekintést nyerhessenek az egészségügy időszerű kérdéseibe, megismerjék a korszerű kezelési és diagnosztikai módszereket, az egészséges életvitelnek, a betegségek megelőzésének, a tünetek korai felismerésének, a szűrővizsgálatoknak a fontosságát, és felhívják a figyelmet arra, mi magunk mennyi mindent tehetünk a saját egészségünk védelmében.

Tíz éve, hogy havi rendszerességgel nyereményjátékot szervezünk. Ez alatt az idő alatt több mint 100 vérnyomásmérőt, ezenkívül sok-sok egyéb egészségügyi kelléket, egyebek mellett lépésszámlálót, testzsírmérő készüléket, talpbetétet, ortopédpapucsot, fitnesszcipőt, lábmasszírozót, egészséggek kapcsolatos könyvet, hiperbárikus kezelést sorsoltunk ki. Több száz olvasónkat ajándékoztuk meg. Ezek a hasznos termékek és szolgáltatások is hozzájárultak a Gyógykalauz céljainak megvalósításához, hiszen mottónk: Legyen egészséges velünk, a Magyar Szóval!

Hogy miért van erre szükség?

Rohanó világunkban számtalan kihívással kell szembenéznünk, legyen szó munkáról, a családi élet megszervezéséről vagy éppen a tanulásról. Az elénk tornyosuló feladatok, akadályok leküzdése rengeteg energiánkat felemészti. A mindennapi stressz, a feszített tempójú élet alaposan megviseli testünket, lelkünket egyaránt, hatása testi tünetek formájában is jelentkezik.

Egészségünk a legnagyobb kincsünk, ezért megtartása, helyreállítása a legfontosabb dolog. A bennünk és körülöttünk lévő harmónia, a jó közérzet megteremtése hozzájárul a jó minőségű élet kialakításához.

Arthur Schopenhauer ezt írta: „Boldogságunk kilenctized része kizárólag egészségünkön nyugszik. Ha egészség van, az minden élvezet forrásává válik, de ha nincs, az egyéb javak, a szubjektív értékek sem boldogítanak, mert a szellem, a hangulat, a temperamentum szárnyalását is lecsökkenti, elnyomorítja a betegség.”

A Gyógykalauz életében az elmúlt 15 év korántsem volt zökkenőmentes. A koronavírus-járvány alaposan megbolygatta a világot, s ez a munkánkra is rányomta bélyegét. A tervezett elképzeléseinket többé-kevésbé sikerült megvalósítani, szeretnénk azonban továbblépni: még olvasmányosabbá, színvonalasabbá tenni a kisújságot. Ehhez kérjük Olvasóink segítségét is. Továbbra is várjuk kérdéseiket, javaslataikat, ötleteiket, hogy még tartalmasabb újságot készíthessünk.