2024. március 28., csütörtök

A horgosi tűz nyomában

A teljes idei takarmány odalett az Urbán-gazdaságban – Száz jószág, köztük szarvasmarhák ellátása került végveszélybe

A pusztító és tetemes anyagi kárt okozó horgosi tűzről, amely során 2000 hengerbála vált a tűz martalékává, már beszámoltunk lapunk pénteki számában. Az illetékesek szándékos gyújtogatást állapítottak meg, és további nyomozást rendeltek el az üggyel kapcsolatban. Az ipari parkban tárolt takarmány három család egyéves munkája volt. Urbán Gábor gazdát kérdeztem a továbbiakról, hogyan tudják majd az állatokat etetni, mi lesz a családi vállalkozás sorsa.

Még nagyon friss ez a fájó esemény, de tudják-e már, hogyan tovább?

– Sajnos ez a kérdés jelen pillanatban megválaszolhatatlan. Nagyon sok mindent át kell gondolnunk és megfontolnunk. Kérdés, hogy újból nekifogunk-e. Számos területet felajánlottak kaszálásra, de nem tudom, nekivágjunk-e. Ez a hatalmas anyagi kár, ami itt keletkezett, ez lett volna a jószágokon keresztül a jövedelmünk. Épphogy csak a betakarítás végéhez értünk, a silózást leszámítva. Az üzemanyag, a műtrágya, a bálaháló kétszer-háromszor annyiba került, mint tavaly, rengeteg volt a befektetésünk, és ne beszéljünk még az egyéb költségekről. Alapból szinte mínuszba megy a költségvetésünk, a termés is gyengére sikerült. Ha ebből a tragédiából kifolyólag most még extra költségeket elkezdünk felhalmozni, akkor nem tudom, mi lesz.

Mi az, amire szükségük lenne?

– Legelőször is biztonságra! Többen felajánlották már a segítségüket különféle módon, de mi van, ha idehoznak nekem háromszáz bála takarmányt, hogy etetni tudjam a jószágokat, aztán egyik éjszaka újra felgyújtják. Még ha ezer bálát össze is tudunk szedni, akkor is csak fél évre elegendő a takarmány, tehát mindenképp jószágcsökkenés várható a farmunkon, amit nem szerettünk volna. Több mint száz állatot kell etetnünk napi szinten, ami nem kis feladat. Nem szeretnék etnikai vitába belemenni, de azok, akik felgyújtották a bálákat, azok jó pénzt kapnak a mi adónkból, alszanak, döglenek egész nap, amíg mi keményen dolgozunk a földeken. Este aztán megvárja, hogy fáradtan az ágyba essek, és felgyújtja azt, amiért egy évet gürcöltünk.

Urbán Gábor (Fotó: Gergely Árpád)

Urbán Gábor (Fotó: Gergely Árpád)

Van-e valami információ arról, kik követték el a bűncselekményt?

– A nyomozók azt mondták, hogy gyanúsított van, és az eljárást megkezdték, de a nyomozás érdekében információt nem adhatnak ki. Pontosan nem tudjuk, hányan gyújtották fel, de valószínűleg többen. A hétfői tűzoltás után egy általános iskolás kisdiák számolt be nekünk arról, hogy már korábban az iskolában arról beszéltek bizonyos gyerekek, hogy alig várják, hogy összerakják a bálákat, mert ők ezt fel fogják gyújtani. Tehát hivatalos információt mi sem tudunk, egyelőre ez a szóbeszéd. A rendőrök szerda este egy gyanúsítottat elfogtak, de el kellett, hogy engedjék, mert kiskorút nem hallgathatnak ki felnőtt, illetve a gyámügy jelenléte nélkül. Nagyon bízok abban, hogy elnyerik a gyújtogatók a méltó büntetésüket.

A tűzoltók gyorsan a helyszínre értek?

– Igen, gyorsan a helyszínre értek a környékbeli egységek. Az ő professzionális munkájuknak köszönhetően nem égtek le a házak. Folyamatosan hűtötték a tetőt, valamint az udvar felől a falakat is. Volt köztük olyan tűzoltó is, akinek a munkaideje régen lejárt, mégis itt maradt segíteni. Nagyon szervezetten dolgoztak a tűzoltók és a rendőrök is. Szeretném megköszönni a munkájukat, hogy időt és fáradságot nem kímélve segítettek nekünk – mesélte a horgosi gazda.

Urbán Gábor hozzátette, hogy a szomszédok rögtön a segítségükre siettek, volt, aki traktorral, markológéppel vagy villával jött. Kiemelte, hogy egyiküknek még a gumicsizmája is kiolvadt a hőségtől. Elmondta, hogy miközben a traktorral szedték szét a bálákat, feltételezhetően az elkövetők fentről az útról lézerrel a szemükbe világítottak, és próbálták őket akadályozni a mentésben.

ELFOGTÁK A HORGOSI GYÚJTOGATÓT

A nagykikindai rendőrség felderítette a szerda éjszakai horgosi tűzeset körülményeit, és letartóztatta a magyarkanizsai község lakosát, a 20 éves A. K.-t, akit azzal gyanúsítanak, hogy Urbán Gábor gazdaságában tüzet okozott. A rendőrségi közlemény szerint a férfi szerda éjszaka öngyújtóval felgyújtotta Urbánék parcelláján a körbálázott szalmát és szénát, így 1500 bála vált hamuvá. A tüzet a magyarkanizsai tűzoltóegység oltotta el. A tűzkár becsült értéke 3,8 millió dinár. A gazdaságban július 25-én is tűz pusztított, akkor 300 bála szalma égett el. A keletkezett kárt 700 ezer dinárra becsülték. A rendőrség feltételezi, hogy akkor is A. K. volt a gyújtogató. A fiatalember 48 órás vizsgálati fogságba került, és bűnvádi feljelentést tettek ellene a zentai ügyészségen.

Nyitókép: A gazdaságban szinte az egész évi takarmány hamuvá lett (Fotó: Gergely Árpád)