2024. április 27., szombat

Együtt úszni öröm

Tizenhetedik alkalommal tartották meg a moholi úszómaratont

Szombaton tizenhetedik alkalommal szervezték meg Moholon az úszómaratont, a Moholi Napok rendezvénysorozat keretében. Minden évben Ada község önkormányzata, a moholi helyi közösség és az adai Delfin Úszóklub jóvoltából rendezik meg az úszás szerelmesei számára ezt az eseményt. A már hagyományos vízi megmérettetésen az idén is szép számban vettek részt a jelentkezők. Az adai Delfin elnökétől, Tešić Radovantól, a sokak által Bato bácsiként ismert szervezőtől megtudtuk, hogy 84 részvevő regisztrált a 4 kilométeres táv leúszására, amely az adai strandról indult, és a moholi strandnál ért véget.

– A 12 évnél fiatalabbak a Tiszavirág futamon vehettek részt, amelyen 150 métert kellett megtenniük, ebben a kategóriában kilenc részvevőnk volt. A 4000 méteres távra 10 éves kortól egészen 70 éves korig bárki jelentkezhet, és több kategóriában díjazzuk a résztvevőket: leggyorsabb női és férfi kategória, valamint legidősebb női és férfi résztvevő, továbbá legfiatalabb kislány és kisfiú, aki teljesítette a távot. Igyekszünk mindenkit valamilyen formában díjazni azért, hogy részt vett – mondta Bato bácsi.

Az adai strandról rajtoltak az úszás szerelmesei (Fotó: A szerző felvétele)

Az adai strandról rajtoltak az úszás szerelmesei (Fotó: A szerző felvétele)

A leggyorsabb női kategória győztese az óbecsei Varga Réka (2007) lett, aki már sokadik alkalommal vesz részt a 4 kilométeres táv leúszásán, amelyet idén 47 perc és 4 másodperc alatt teljesített.

– Tizenegy éve úszom, először rövidtávokkal kezdtem, és utána vágtam bele a hosszabb távokba. Nem először érek már el első helyezést itt, most azonban nem volt könnyű dolgom, végig komoly tempót kellett tartanom. Elégedett vagyok az időmmel és az eredménnyel is.

A leggyorsabb férfi kategória győztese, Lončarski Marko (2007), szintén a becsei Swim Star klub úszója, 48 perc és 12 másodperc alatt ért célba.

A legidősebb résztvevő Szentesről érkezett, Melkuhn Dezső 84 éves, és már sokadik alkalommal vesz részt a moholi úszómaratonon.

– Én akár 10 kilométert is leúsznék, ha nem kell megerőltetni magam, és nem versenyszerűen kell úsznom. Az egészségem érdekében kezdtem el úszni, ez azonban egyfajta szerelemmé vált ez idő alatt. A nyílt vízi úszást, főleg hosszútávon, sokkal jobban szeretem, mint medencében úszni. Itt csodálhatom a tájat, a levegőt, a vizet, egyszóval számomra feltöltődés, amikor ide, a Vajdaságba érkezem erre az úszómaratonra – mesélte a résztvevő.

Tešić Radovan a női és a férfi abszolút győztessel, Varga Rékával és Lončarski Markóval (Fotó: A szerző felvétele)

Tešić Radovan a női és a férfi abszolút győztessel, Varga Rékával és Lončarski Markóval (Fotó: A szerző felvétele)

A legfiatalabb versenyző a kanizsai Püspök Ákos, 11 éves, és úgy véli, kicsit sem volt számára megerőltető leúszni ezt a hosszú távot.

– 58 perc alatt úsztam le, és úgy érzem, ez igazán könnyű volt a számomra, és az időmmel is elégedett vagyok. Mindennap járok edzésre, ilyenkor nyáron naponta kétszer is. Nagyon nagy különbség van a nyílt vízi úszás és a medencében való úszás között: én nyílt vízen szeretek a legjobban úszni, mert a medencében megfulladok a klórtól – fogalmazott a fiatal sportoló.