2024. április 25., csütörtök

Megszűnhet a gabona kivitelének tilalma

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter miután kedden tanácskozott a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Társulásával bejelentette, hogy a kormány következő ülésén döntést hoz a gabona külföldi exportjának feloldásáról – írja a Vajdasági RTV.

Vukašin Baćina a társulás elnöke a tanácskozás után azt mondta, ígéretet kaptak arra, hogy ismét 15 dinárért vásárolják fel literenként a tejet, és egyelőre megállapodtak abban, hogy kivárják az ígéret végeredményét.

Hozzátette, hogy Nedimović moratóriumot ajánlott fel a gazdálkodóknak, amellyel a termeléshez felvett hitelek visszafizetését próbálják kitolni.

Mindez a szárazság miatt szükséges, mivel a termelők nem tudják megfizetni a kiadásokat. Becslése szerint a búza jelenlegi árával kilogrammonként három dinárt veszítenek a gazdák, mert a felvásárlási ár 35 dinár, a termelési pedig 38 dinár.

Nedimović levelet küldött a köztársasági árutartalékoknak is arról, hogy a 131 ezer tonnás búza kvótát közvetlenül a termelőtől vásárolhatják meg, nem pedig a felvásárlóktól.