2024. április 26., péntek

Kevés diák, sok szabad hely

Beiratkozási körkép a Tisza menti községek középiskoláiból

A zentai, adai, magyarkanizsai, csókai és a törökkanizsai középiskolákban a 2022/2023-as tanévre meghirdetett több száz férőhelyre az első körben ma és holnap 8 és 15 óra között iratkoznak be személyesen a leendő diákok. A középiskolákban szombaton bonyolítják le az iratkozás második körét azok számára, akik az első körből valamilyen oknál fogva kimaradtak, de a tanulók július 20-ig online is beiratkozhatnak az általuk választott tanintézménybe. A Tisza menti községekben annak jártunk utána, hogy a gimnáziumokban és a középiskolákban meghirdetett szakokra hány tanuló jelentkezett, és hány szabad hely maradt.

ZENTA

Zentán a négy középiskolában összesen 330 tanulónak nyújtanak továbbtanulási lehetőséget. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban két szabad hely maradt. Csikós Pajor Gizella, az iskola igazgatója elmondta, hogy matematika szakon a 20 helyre 19-en jelentkeztek, az informatika szakon teljes a létszám, valamint a képzőművészeti szakon is 19-en jelentkeztek a 20 helyre. – Elégedett vagyok a jelenlegi létszámmal, csak két üres helyünk maradt a 60-ból. Aki szeretné valamelyiket betölteni, szeretettel várjuk az iskolánkban – mondta az igazgatónő.
A Zentai Gimnázium összesen 90 tanulónak tud helyet biztosítani, ebből általános gimnáziumi szakra magyar nyelven 30 helyre 21 diák jelentkezett, szerb nyelvi általános szakra pedig 30 helyre 14-en jelentkeztek. A társadalomtudományi gimnáziumba szintén 30 helyre 14 tanuló adta be a kérelmét. Újházi Éva, az iskola igazgatója kiemelte, hogy ahhoz képest, hány tanuló fejezte be a környékben a nyolcadikat, elégedettek lehetünk a jelenlegi számokkal. – Azokban az osztályokban, ahol a létszám nem éri el a 15-öt, külön kérvényeznünk kell, hogy megtarthassuk őket kisebb létszámmal – hallottuk az igazgatónőtől.
A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója, Zsíros Jankelić Anikó elmondta, hogy a pénzügyi és számviteli technikusi szakon 30 helyre 14 diák jelentkezett, a kereskedelmi és szolgáltatási ügynöki szakra magyar nyelven 11, szerb nyelven pedig 15 tanuló jelentkezett a 30 helyre. – Négy éve volt legutóbb ilyen kevés tanuló, és úgy látszik, ez most újra megismétlődik. A pénzügyi szak mindig erős szokott lenni, de idén oda is kevesen jelentkeztek. Nagyon sok jó középiskola van a környékben, és kevés a tanuló, ezért szétszóródtak. Nagyon reméljük, hogy sikerül a kis létszámú osztályokat is megtartanunk, de persze előttünk áll még a második iratkozási kör is – fogalmazott az igazgatónő.
Az Egészségügyi Középiskolában lényegesen jobb a helyzet, Nagy Abonyi Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, hogy szinte teljes létszám várható már az első iratkozási körre. – Egészségügyi nővér-technikus szakra szerb és magyar nyelven is teljes a létszám, mindkét osztályban 30 diák lesz. Magyar nyelvű gyógyszerésztechnikus szakra pedig 30 helyre 26 tanuló jelentkezett. Nagyon elégedett vagyok, de sejtettük, hogy ilyen lesz az eredmény. Már tavasszal a nyílt napok során nagy volt az érdeklődés, és igazunk lett, sokan jelentkeztek – nyilatkozta Nagy Abonyi Zoltán.

ADA

A Műszaki Iskolában a 2022/23-as tanévre öt szakot hirdettek meg magyar nyelven, illetve egy szakot szerb nyelven, és összesen 180 tanuló jelentkezésére számítottak – tudtuk meg Gilice Hilda iskolaigazgatótól.

– A számjegyvezérlésű gépek technikusa, vagyis a CNC-technikus szakra 30 tanulót vártunk. Erre a szakra 30 diák jelentkezett, ezért nincs már szabad hely. A számítógépek elektrotechnikusa szakra 30 tanulót vártunk, és 29 tanuló lett besorolva, így 1 szabad hely maradt. A mechatronikai technikusi szakra, ami szintén négyéves, 30 tanulót vártunk, de 11 tanuló lett besorolva. Ezen a szakon még 19 szabad hely van. A hároméves fémmegmunkálógép-kezelő szakra 30 tanulót vártunk, 24-en jelentkeztek, így 6 tanuló még beiratkozhat. Az általános elsődleges építési munkák operatőre, vagyis a kőműves- és ácsképzés hároméves oktatási profil, amelyre 30 tanulót vártunk, és 6 helyet foglaltak le a tanulók, így összesen 24 szabad hely maradt. A mechatronikai technikusi szakot szerb nyelven is meghirdettük, de csak 2 tanuló iratkozott be a 30 helyre. A Műszaki Iskolában a 180-ból 102 hely foglalt, maradt még 78 szabad hely. Ha a szívemre hallgatok, akkor elégedetlen vagyok, mert sokkal több tanulót szerettem volna. Ha viszont az eszemre hallgatok, akkor azt mondom, hogy kevés volt a nyolcadikos tanulók létszáma, illetve a többi iskola beiratkozási eredményét látva, azt hiszem, hogy ez valós létszám, és elégedettek lehetünk – nyilatkozta Gilice Hilda, aki hozzátette, hogy a szabad helyekre szeptember elseje után jelentkezhetnek a diákok, akiknek most oda kell beiratkozniuk, ahova besorolták őket.

MAGYARKANIZSA

A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban három szakot hirdettek meg, melyekre 90 diák jelentkezését várták. Két négyéves és egy hároméves képzést szándékoznak indítani. Sterbik Ildikó, az intézmény igazgatója számolt be arról, hogy mennyien, milyen sikerrel jelentkeztek Magyarkanizsára, hogy ott folytassák középiskolai tanulmányaikat.

– Az első körös jelentkezéseket illetően elmondható, hogy egyik szemünk sír, a másik nevet. Idén új szakot is nyitottunk, a gépjárműszerelőit, arra 22 diák jelentkezett első körben, és ez szép eredménynek számít. A négyéves képzésen, mezőgazdasági technikus szakra 14 diák jelentkezett első körben, ami relatíve jó eredmény, mert tavaly is épp ugyanennyien jelentkeztek, tehát visszaesés nem tapasztalható. Ami meglepetés számunkra, a számítógépes szerkesztői szak, amelyre mindössze 10 tanuló szeretne most beiratkozni. Nem tudjuk, hogy ez az alacsony létszám miért alakult így – mondta az igazgató, aki megjegyezte, hogy a nyolcadikosok csökkenő létszáma őket is érinti. – Igyekszünk attraktív és népszerű szakokat indítani, és úgy tűnik, a jövőben szükség lesz még hároméves szakra, mert az iránt egyre nagyobb az érdeklődés, illetve olyanra, ami a lányok körében is népszerű. A magyarkanizsai középiskolába leginkább a községből jelentkeztek, a községen kívül egyre kevesebben. Augusztusban és szeptemberben is várják a diákokat, remélik, hogy a férőhelyek ha most nem is, de majd a második körben megtelnek.

CSÓKA, TÖRÖKKANIZSA

A csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolában a magyar nyelven induló fodrászati szakra 18-an jelentkeztek, és 12 hely még szabad a mojasrednjaskola.gov.rs adatai szerint. A magyar tannyelvű hentes szakon a meghirdettet 15 helyre mindössze 3-an jelentkeztek, még 12 tanulónak maradt hely, de ugyanez a helyzet a pék szakon is. A szerb nyelven induló élelmiszer-operatőr szakon a 30 helyre mindössze 6-an kerültek be, így 24-en még beiratkozhatnak.

A törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola magyar nyelven gépjárművezetői, szakács és cukrász szakot indított. A gépjárművezetői szakra 13 tanuló jelentkezett, itt 17 szabad hely maradt. A szakács szakra 13 tanulót vettek fel, 2 hely még szabad. A cukrász szakra viszont mindössze 2 tanulót vettek fel, így 13 szabad hely maradt. A törökkanizsai gimnázium szerb nyelven induló általános szakára 12 diákot vettek fel, 18 hely pedig szabadon maradt. A szerb nyelven megnyitott közlekedési technikus szakra 25 diákot vettek fel, így a második fordulóra 5 hely maradt. A szerb tannyelvű szakács szakra pedig 8 diákot vettek fel, és 7 szabad hely maradt. A cukrász szakra szerb nyelven 2 diákot vettek fel, így ezen a szakon a mojasrednjaskola.gov.rs adatai szerint 13 hely maradt szabadon.