2024. április 27., szombat

Zökkenőmentes volt a matematika kisérettségi

Ma a kombinált teszt van soron

Tegnap országszerte 522 iskolában tehettek kisérettségit matematikából a végzős nyolcadikos diákok. A záróvizsga minden helyszínen zökkenőmentesen zajlott.

A minisztérium adatai szerint a végzős diákok 99,5 százaléka részt vett a matematikai kisérettségin, ami 63.413 tanulót jelent.

Emellett a tesztet kitöltötte mintegy 1000 olyan diák, aki a Funkcionális Alapfokú Felnőttképzés (FOOO) modellje szerint tanul. A feladatokat a korábbi évekhez hasonlóan az Oktatási és Nevelési Minőségértékelő Intézet állította össze. A teszteket szerbül és nyolc nemzeti kisebbség nyelvén nyomtatták ki.

A temerini Kókai Imre Általános Iskola tanulói a helyi sportcsarnokban írták a teszteket, erre a biztonsági intézkedések miatt volt szükség.

– Ötven végzősünk van, akik mind megjelentek a záróvizsgán. Tapasztalataim szerint a matematikai feladatsorok megoldására szükség van a megszabott két órára. A tanulók java része idén is kihasználta a rendelkezésre álló időt, ami azt jelenti, hogy nem voltak könnyűek a feladatok. Figyeltünk, hogy ne történjen semmilyen incidens, ne beszélgessenek a diákok, ne legyen átírás, valamint, hogy a nagy melegben ne legyen rosszul senki. Szerencsére rendben volt minden. Vasárnap délután a rendőrség átnézte a sportcsarnokot, lepecsételte az ajtókat, az épületet pedig éjjel-nappal őrzik – mondta Sziveri Béla, az iskola igazgatója.

Idén 15 szkennering-központban vizsgálják a megoldott teszteket, ami jobb minőségű és gyorsabb ellenőrzést tesz lehetővé. Minden feladatnál bevezették a kettős vizsgálatot, ami kizárja az elfogultság lehetőségét, mivel a tanárok nem tudják, kiknek a tesztjeit nézik át.

A kombinált tesztek írását ma, szerdán szintén 9 órától kezdik meg a diákok. A kisérettségi előzetes eredményei július 1-jén, pénteken lesznek elérhetőek a Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) portálon, míg a végleges eredményeket július 5-én teszik közzé.

Az általános iskola elvégzésével, valamint a középiskolai beiratkozással kapcsolatos ügyintézés  idén is a mojasrednjaskola.gov.rs. portálon keresztül történik. A kívánságlistát, szintén ezen a portálon lehet majd benyújtani július 6-ig. Azok számára, akik nem élnek a kiválasztott középiskolai szakok listájának elektronikus benyújtásával, azok július 6-án és 7-én adhatják le a kívánságlistát papír formában az iskolákban.

Július 13-án közzéteszik a felvételt nyert diákok listáját, az intézményekbe való beiratkozás pedig július 14-től 20-ig tart.