2024. április 20., szombat

A középkorú nőknek a házimunka marad?

Azok a fiatal nők, akik az anyává válás előtt állnak, manapság nehezen találnak munkát és nehezen tartják meg azt. A munkáltatók sok esetben nem fizetik ki a szülési szabadságot, szerintük a 45 év feletti nők az ideális munkavállalók. Azonban a valóságban is így működik ez? – tevődik fel a kérdés.

– A 45-nél idősebb nők számára is a seprű, a felmosó és a rongy a túlélés egyetlen eszköze, végzettségtől függetlenül – ez egy 48 éves tervezői végzettségű nő kijelentése, aki már évek óta nem dolgozik a szakmájában.

– A legnagyobb probléma az, hogy a munkáltatók szerint a 30-45 év közöttiek a leghatékonyabbak, és az azonos végzettségű és képességű jelöltek közül a 45 évnél fiatalabbakat választják – nyilatkozta Mima Perišić, a Nők Fordulóponton Egyesület elnöke a Szerbiai RTV tudósítása szerint.

A munkáltatók gyakran nem azt kérdezik, hogy mit tud, hanem azt, hogy hány éves, mondja Perišić. Egy másik ok az alacsony képzettség, hiszen a legtöbb munkanélküli nő alap- vagy középfokú végzettséggel rendelkezik.

– Csak férfiaknak kínálnak állást, sofőröknek, építőmunkásoknak. Nők nem vehetnek részt hegesztőképzésen sem – mondta Perišić.

Jelenleg csaknem 33.500 nő vár állásra a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint. Az adatok azt mutatják, hogy azoknak a nőknek a legnehezebb munkát találniuk, akik betöltötték az 55. életévüket. Leginkább középiskolai végzettséggel rendelkeznek, és mindig ugyanazt a munkát kínálják nekik.

– Olyan munkákat kínálnak ezeknek a nőknek, amelyekért kevesebb fizetés jár, mint például a kereskedelem, a turizmus, az oktatás, az egészségügy. Azokra a munkahelyekre, ahol magasabb a fizetés, általában férfiakat vesznek fel – mondta Dragana Povrenović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkatársa.

Az egyetemet végzett nők szinte soha nem utasítanak vissza egyetlen állást sem, még azt sem, amelyik messze elmarad a képzettségüktől.