2024. április 20., szombat

Az USA a Nyugaton látja Szerbiát

Amerika és az EU konkrét megoldások felé terelné a Belgrád–Pristina-párbeszédet

Szerbia elkötelezett a régió békéje és stabilitása mellett – emelte ki Aleksandar Vučić államfő Christoper Hillel, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetével folytatott beszélgetése során – áll az elnökség kiadott közleményében. Ebben arra is rámutatnak, hogy Hill megerősítette Washington támogatását Szerbia és a régió államainak eurointegrációja kapcsán.

Vučić és Hill mindenekelőtt a két ország együttműködésének megerősítéséről tárgyalt, ám szóba került a diverzifikáció kérdése, Szerbia eurointegrációja, ezenkívül az aktuális geopolitikai kérdésekről, valamint a regionális együttműködésre irányuló kezdeményezésről is véleményt cseréltek.

A közlemény szerint Vučić kiemelte, Szerbia kiáll amellett, hogy megőrizze a békét és a stabilitást a térségben, hiszen az ország következetes és komoly politikájával megbízható és felelősségteljes partnerként pozícionálta magát, minden területen a párbeszéd és a regionális kapcsolatok továbbfejlesztése mellett száll síkra. Rámutatott, Szerbia kezdeményezett és indított el számos olyan projektumot, amik összekötik a Nyugat-Balkán országait, vagyis ebből is látszik, hogy partnere mindazoknak, akik őszintén kívánnak tenni a régió fejlődése érdekében.

Hill rámutatott arra, hogy az USA támogatja az Európai Unió bővítési politikáját és az Open Balkán (Nyitott Balkán) kezdeményezést is, és hogy országa mindig is támogatta az olyan regionális gazdasági együttműködést, ami az EU-integrációt népszerűsíti.

A Belgrád–Pristina-párbeszéd kapcsán a beszélgetőpartnerek megállapodtak abban, hogy az EU szárnyai alatt folytatni kell a tárgyalásokat, hiszen csak így tudnak megoldást találni a még nyitott kérdésekre. Hill rávilágított arra, hogy az USA az EU-val olyan törekvések felé kívánja terelni a párbeszédet, amik konkrét megoldásokat eredményeznek.

Joseph Biden amerikai elnök Vučić elnökhöz a napokban intézett levele kapcsán Hill nagykövet megerősítette, hogy országa támogatja Szerbiát az energiaforrások diverzifikálásában és az energiahatékonyságra irányuló erőfeszítésekben. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok azon munkálkodik, hogy Szerbia hozzáférjen azokhoz az energiaprojektumokhoz, amelyeknek a kidolgozása folyamatban van – áll a közleményben.

Erre a találkozóra azután került sor, hogy Christopher Hill a Politikai napilapnak azt nyilatkozta, az életben számos döntést meg kell hozni, de jelenleg Szerbia számára csupán egy út van: a Nyugat és az Európai Unió.

– Ellentétben a múlttal, amikor Szerbiában azt hitték, hogy van egy harmadik út is, hogy Szerbia nem lesz sem Kelet, sem Nyugat, hanem a saját útját járja. Most a szerbek többsége szerint csak helyes és helytelen út van, és a helyes utat akarják választani – nyilatkozta Hill. Abban is döntenie kell Szerbiának, hogy saját katonaságot akar-e létrehozni, vagy kollektív védelem része lesz.

– Erről is dönteni kell, és én úgy gondolom, hogy a jövőjüket a Nyugaton látják, nem pedig a határozatlan Keleten. Ezt azok alapján mondom, amit naponta hallok a polgároktól, és azok alapján, amit Vučić államfő nyilatkozik – hangsúlyozta a napilapnak a nagykövet.