2024. április 25., csütörtök

Ukrajna egyre nagyobb orosz hadműveletekre számít keleten

Ukrajna-szerte megszólaltak a légiriadó-szirénák hétfőre virradóra – jelenti az euronews. Erős robbanások, bombázás érte az észak-keleti Harkiv térségét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi beszédében azt mondta, „fel kell készülnünk arra, hogy Oroszország még nagyobb hadműveleteket hajt végre államunk keleti részén". A Kreml kinyilvánította szándékát, hogy „felszabadítja a Donbasz régiót". Az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt állította, hogy tüzérségük 86 katonai objektumot támadott, köztük a közép-keleti Dnyipro városában, és Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban.

Az ukrán hadvezetés megerősítette, hogy az orosz bombázások következtében megsemmisült a dnyiprói repülőtér. Az egyre intenzívebb orosz hadműveletek miatt a kijevi kormány még több fegyverzetet, támogatást kér szövetségeseitől, így az Egyesült Államoktól is.

A karpatinfo.net ugyancsak arról számolt be, hogy az ukrán sajtó hétfőre virradóra erős robbanásokról adott hírt az északkeleti Harkiv és a déli fekvésű Mikolajiv térségéből. „Az orosz hadsereg továbbra is a kelet-ukrajnai minimáltervének megvalósításán dolgozik” – közölte hétfőre virradóra Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese. A védelmi tisztségviselő, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, beszélt arról is, hogy a kijevi vezetés időközben folytatja a mozgósítást és az újoncok kiképzését.

Az ukrán vezérkar azzal számol, hogy az orosz csapatok hamarosan újabb offenzívát indítanak Kelet-Ukrajna teljes elfoglalása érdekében. Ehhez jelenleg Oroszországból újabb alakulatok érkeznek és feltöltik a leharcolt egységeket. A támadások súlypontjai várhatóan Harkiv és Szlovjanszk lesznek.

„Végigmentünk azokon a fegyverrendszereken, amelyeket Ukrajna kér, a prioritás sorrendjében” – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az euronews szerint. „Terveket dolgoztunk ki, hogy ezeket a leggyorsabban leszállítsuk. Néhányat már le is szállítottunk, mások folyamatban vannak. Intenzíven dolgozunk azon, hogy Ukrajna megkapja azt, amire szüksége van – így a harctéren és a tárgyalóasztalnál is jobb lesz a pozíciója.”

Az amerikai hírszerzés megerősítette, hogy Putyin elnök új parancsnokot nevezett ki az ukrajnai műveletek irányítására. Az orosz csapatokat korábban Szíriába vezényelt Alekszandr Dvornyikov vezette, aki hírhedt a civilekkel szembeni kegyetlenkedéseiről.

Közben Bucsában, egy templom mellett újabb kilenc holttestet exhumáltak a háborús bűnök felderítésére kijelölt ukrán törvényszéki szakértők és ügyészek.