2024. március 29., péntek

Meddig teszik közzé napi szinten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat Szerbiában?

Tiodorović: Várhatólag április elejéig a járványügyi helyzet stabilizálódik Szerbiában

A koronavírus-pandémia világszerte lecsitulóban van, az omikron vírustörzs dominál és enyhébb klinikai képet mutat. Ebből kifolyólag sok európai ország megszüntette a fertőzés elleni óvintézkedéseket, vagy azok tekintélyes részét. Spanyolországban azon törik a fejüket, hogy beszüntetik a napi koronavírus-adatközlést, Magyaroszágon viszont egy ideje már hétvégén nem teszik közzé a fertőzésre vonatkozó adatokat.

Ezek után merül fel a kérdés, hogy Szerbiában mikor szüntetik be a napi adatismertetést. Az euronews.rs szerint az országos válságtörzs tagjai úgy vélekednek, hogy a fertőző betegségekről szóló törvény arra kötelezi őket, hogy naponta nyilvánosságra hozzák a friss adatokat. Azt viszont a törvény nem zárja ki, hogy amennyiben két számjegyűre csökken a napi fertőzések száma, akkor az adatok nyilvánosságra hozatala ne történjen napi szinten.

Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságtörzs tagja megállapította, hogy Szerbia egy nyugalmasabb időszak elé néz, várhatólag április elejéig a járványügyi helyzet stabilizálódik.