2024. április 27., szombat

Hét éve Arany jegyében

Iskolanapot tartottak Oromhegyesen

Több iskolaépület tartozik az Arany János Általános Iskolához Magyarkanizsa községben. A főépület Oromhegyesen van, emellett Oromon (ahova az újfalusi és a völgyesi diákok járnak), illetve Tóthfaluban is van kihelyezett tagozata. Összesen 223 diák jár ezekbe az épületekbe, 90-nel kevesebben vannak most, mint a tavalyi iskolaévben – tudtuk meg Vajda Attila igazgatótól. Szerdán azonban nem a kesergésé, hanem az ünneplésé volt a főszerep, ugyanis az általános iskola névadója, Arany János születésének 205. évfordulójáról emlékeztek meg alkalmi műsorral a diákok, a községi elöljárók és a környékbeli oktatási intézmények vezetői. Hét éve, hogy Arany János, balladanagyságunk nevét viseli az iskola, ami az igazgató szerint örömmel tölti el őket.

– A központi ünnepséget tartjuk Oromhegyesen, amire a névadónkhoz híven versekkel, szavalatokkal is készültek a diákjaink. Egy évben sem mulasztjuk el ezt az ünneplést, bár tavaly az online térbe kényszerültünk, idén már öröm számunkra, hogy diákjainkkal és pedagógusainkkal együtt rendezhetjük meg ezt a számunkra fontos alkalmat – mondta az igazgató, aki a diákok mellett a megjelent politikusokat is köszöntötte. Jelen volt Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert is, aki elmondta, hogy őt is visszarepítik az iskoláskori ünnepségekre ezek az alkalmak, és jó meglátogatni az oktatási intézményeket.

– Mindig jó tudni, hogy milyen ötleteik, elképzeléseik és kéréseik vannak az iskoláinknak, hogy tudjunk nekik segíteni. Az önkormányzat pályázatokkal vagy saját költségvetési eszközből is támogatja az iskolákat. Oromon és Oromhegyesen tavaly főleg az informatikai fejlesztések és a tantermek korszerűsítése volt előtérben, idén pedig az infrastruktúrára szeretnénk fektetni a hangsúlyt – mondta a polgármester.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vett az oromhegyesi ünnepségen, ahol örömét fejezte ki a jól szervezett és szép ünnepség kapcsán.

– Az iskolanapok az iskolák legszebb arculatát szeretnék bemutatni, ugyanakkor a mélységekig látjuk, hogy egy iskola mennyire szervezett, és hogyan tudja névadója emlékét is őrizni. Oromhegyes az egyedüli tanintézmény, mely Arany János nevét viseli, aki az egyetemes magyar és a világirodalom egyik legnagyobbja, akinek üzenetei máig időszerűek – mondta Hajnal Jenő.

Az ünnepségen a diákok nagy érdeklődéssel figyelték társaik fellépését, akik énekkel, hangszeres zenével és szavalatokkal is tarkították a műsort.