2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Bíznak a járvány végében

A szakértők szerint március végétől érdemben javulhat a helyzet

Zoran Radovanović epidemiológus és nyugalmazott egyetemi tanár egyetért azokkal a meglátásokkal, hogy a koronavírus omikron variánsával feltehetőleg megkezdődött a pandémia utolsó fejezete. Az elmúlt két évben sokan szereztek immunitást, vagy a fertőződés által, vagy a védőoltás felvételével, így kialakul az ember és a SARS-CoV-2 közötti egyensúly – érvelt Radovanović a Nedeljnik hetilapnak adott interjújában.

A szakértő véleménye szerint nagyobb járványhullám esetleg akkor alakulhatna ki, ha mutáció által újabb, a jelenlegiekhez képest radikálisan más variáns alakulna ki, ám ezt nem tartja valószínűnek. Szerinte a jövőbeni mutációk nem sokban különböznek majd a jelenlegiektől. A SARS-CoV-2 a továbbiakban feltehetőleg egyéb, időszakonként járványszerűen terjedő vírusokhoz hasonlóan fog viselkedni – emelte ki Radovanović, mondván, hogy március után valószínűleg ismét „normálisabbá” válnak a mindennapok. Mint hozzátette, hamarosan elkészülnek a koronavírus elleni második generációs védőoltások, amelyeket már nem egy adott variáns alapján fejlesztenek ki. Ezt követően még inkább minden az egyéntől függ – jegyezte meg Radovanović, rámutatván: „A SARS-CoV-2-vel kapcsolatban az az egyik legnagyobb probléma, hogy a fertőzés után kialakuló immunitás nem elég tartós és nem elég erős. A védőoltás nyújtotta immunitás sokkal jobb. Ugyanúgy, mint az influenza esetében, feltehetőleg a koronavírus tekintetében is ajánlatos lesz meghatározott időszakonként felvenni a védőoltást.”

LASSAN, DE VISSZATÉRHET A NORMALITÁS

Dušan Popadić immunológus egyetért abban, hogy más országokhoz hasonlóan Szerbia is lassan visszatér a normalitásba, ám szerinte a hangsúly a lassú szón van.

– A csökkenő esetszám okán nem lenne szabad elbíznunk magunkat, meg vagyok róla győződve, hogy továbbra is jóval több a fertőzött, mint az a hivatalos jelentés alapján tűnik. Persze tény, hogy kevesebben fertőződtek meg, mint például három héttel ezelőtt. Bizonyos szintű társadalmi immunitás már kialakult, s hogy ez mire lesz elegendő, nem tudni, ez elsősorban a jövőbeni fenyegetés jellegétől függ. Ha minden úgy alakul, ahogyan a legtöbb kollégámmal reméljük, ezzel a variánssal véget ér a világjárvány. Globális szinten az átoltottsági arány meghaladta az 50 százalékot, és ha ehhez hozzáadjuk a természetes úton szerzett immunitást, indokoltan reménykedhetünk abban, hogy áprilistól vagy májustól beszűkül a vírus terjedési tere – fejtette ki Popadić.

Az immunológus, aki korábban azon a véleményen volt, hogy a fertőzéssel szerzett immunitás erősebb a védőoltással szerzettnél, az időközben elvégzett külföldi kutatásokra hivatkozva, az SZRTV-nek kifejtette, hogy a leghatékonyabbnak a védőoltással és a fertőzéssel szerzett „hibrid immunitás” tűnik. A védőoltással való immunizációtól semmiféleképp nem lenne szabad elállni – nyomatékosította Popadić.

TOVÁBB CSÖKKEN A POZITIVITÁS ARÁNYA

A tegnapi hivatalos járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 6423 új fertőzést jegyeztek az országban, 20 918 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 30,7 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 55 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 14 666 a járvány kezdete óta. A kórházakban 4154 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 146-an vannak lélegeztetőgépen.

Vajdaságban előző nap 1085 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 264-et. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartományban jelenleg 25 656 aktív fertőzést tartanak nyilván, a székvárosban 5797-et.