2024. április 16., kedd
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Négyéves szünet után Neoplanta

„Hatalmas szeretet városunk iránt”

Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regénye nyomán készített színművet újra láthatja a székvárosi közönség. Az előadást a kritikusok a magyarság történetének, ugyanakkor a város más nációi és az együttélés ellentmondásai történetének is tartják. 

Milyen okból döntöttek az Urbán András rendezte Neoplanta című produkció felújítása mellett? – érdeklődtünk Lénárd Róberttől, az Újvidéki Színház művészeti vezetőjétől, a rendező munkatársától.

‒ Az előadást tulajdonképpen sosem vettük le hivatalosan a repertoárról, de elég hosszú, négyéves szünet után vesszük most újra elő. Akkor, a hetvenedik előadás után úgy tűnt, jobb, ha kicsit pihentetjük. Eleve különleges volt az az utolsó alkalom: évadzárón játszottuk és az utolsó tíz percben elment az áram, az utolsó jeleneteket a nézők világították meg mobiltelefonnal..

A jelen felújítást az Európa Kulturális Főváros 2022 Alapítvány kérte, mi pedig örömmel tettünk eleget az ajánlatnak, hiszen ha van olyan előadás Újvidéken, amely illik az alkalomhoz, akkor ez az. Illik hozzá abban az értelemben is, hogy hatalmas szeretet van benne a városunk iránt ‒ ugyanakkor abban az értelemben is, hogy a szeretet csak akkor igazi, ha mélyen, zsigerbe vágóan kritikus is egyben.

Ki finanszírozta a sikeres előadás felújítását?

‒ Az előadás felújításának költségeit teljes egészében az Újvidéki Színház fedezi. Az EKF 2022 Alapítvány nem minden, a programfüzetébe bekerülő produkciót pénzel, sok esetben csak csatornázza a pénzt európai uniós vagy más alapokból (így egy szeptemberben esedékes produkciónk, a Krisztus születése esetében az EU-Japan Fest alapítványtól), vagy némelyik esetben még azt sem, csupán befogadja azt a katalógusába. A Neoplanta felújítása az utóbbi esetek sorát gazdagítja.

Változott-e a szereposztás?

 – A Neoplanta egyik szerepét egész sor kiváló színésznő szólaltatta meg: eredetileg Szilágyi Ágotával láthatta a közönség, majd Blaskó Leával, majd Székely Beával. Ez a szerep, úgy reméljük, az utolsó néhány játszáson méltó és végső helyére lelt László Juditnál, ő alakítja most is. Szalai Elor Emina művésznőnk pedig anyai örömök elé néz, így a helyét a felújított verzióban Horváth Blanka mesterszakos színészhallgató veszi át – fogalmazott Lénárd Róbert.

A sikeres alkotógárda tagjai: Urbán András m. v. rendező és díszlettervező, Lénárd Róbert rendező-munkatárs, Ferencz Judit rendezőasszisztens, Gyarmati Kata m. v. dramaturg, Crnkovity Gabriella, Kőrösi István, Huszta Dániel, Ferencz Ágota, Horváth Blanka, Német Attila, Krizsán Szilvia Sterija-díjas, Mészáros Árpád Sterija-díjas, László Judit, Sirmer Zoltán, Pongó Gábor színművészek, Antal Attila m. v. zeneszerző, Marina Sremac jelmeztervező, Majoros Róbert fénymester, Bíró Tibor és Lukács Attila hangmesterek, Pászti Ágnes sminkmester, Bíró Alekszandra ügyelő.
A Neoplanta felújított előadását a nagyérdemű ma (pénteken) és csütörtökön 19 órakor tekintheti meg a székvárosi Újvidéki Színházban.