2024. március 29., péntek

Növekszik a gabona ára

Elsősorban a kínai gazdaság kereslete az oka annak, hogy a világpiacon – így Szerbiában is – nő a gabona és más élelmiszerek ára – jelenti a 021.rs portál.
Aleksandar Bogunović, a Szerbiai Gazdasági Kamara növénytermesztési és élelmiszeripari titkára beszélt a témakörről. – A gabonafélék, elsősorban a búza és a kukorica egyre nagyobb mértékű felvásárlása Kína részéről még 2020-ban kezdődött. Ennek a folyamatnak több oka a van, az egyik legfontosabb, hogy Kínában megnőtt az életszínvonal, 60-ról 80 kilogrammra nőtt az egy főre jutó húsfogyasztás, így az állattenyésztés takarmányigénye is nőtt – magyarázta Bogunović a Tanjugnak, rámutatva, Kína saját kukoricatermelésének 70 százalékát használja takarmányként, de ez sem bizonyul elegendőnek.
Mint mondta, nehéz elképzelni, hogy a kínai igények, ezáltal az árak csökkenni fognak, miközben a gabonatermő területek mennyiségét nem lehet növelni, már a jelenlegi mezőgazdasági tevékenység is a lehető legtöbbet hozza ki a földekből. Ráadásul a klímaváltozás miatt akár a termelés csökkenésére is számíthatunk.
– A tőzsdéken mutatkozó kereslet növekedése az árak növekedéséhez vezet, amit mi sem tudunk elkerülni, hiszen a világpiac része vagyunk. A kukorica nálunk 25 dinár körül mozog, ami 33 százalékos növekedés 2020-hoz képest. A búza volt már 33 dinár is, pillanatnyilag 31, de ez 48 százalékos növekedés a korábbi 20 dináros árhoz képest. A szója ára 37 százalékkal nőtt az előző évihez képest – részletezte a gazdasági szakember, hozzátéve, míg a termelőknek kedvező a magas ár, a feldolgozóiparról ez már nem mondható el.