2024. március 29., péntek

Interaktív műhelymunka a VMIK szervezésében

Hogyan őrizzük meg a mentális egészségünket a pandémia ideje alatt?

A járvány kitörése óta gyökeresen megváltozott az életünk, ezért gyakran szorongást, elszigetelődést, csalódottságot, kilátástalanságot és szomorúságot érzünk. A helyzetre való tekintettel a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ téli képzéssorozatának első műhelymunkáján a járvány mentális következményeivel foglalkoztak.

– Hosszú évekre visszamenőleg szervezünk képzéseket a fiatalok számára, különféle témaköröket érintve. Arra mindig odafigyelünk, hogy ne ismétlődjenek a témák, de mindenféleképpen hasznosak legyenek. Korábban volt pályázatírás, kommunikációs, csapatépítő, személyiségfejlesztő képzés. A jelenlegi helyzet, különösen a naponta megjelenő hírek sokakban pánikot és bizonytalanságot keltenek, ezért gondoltuk úgy, hogy egy ilyen műhelymunka hasznos lehet a fiataloknak – nyilatkozta Botka Csaba, a VMIK elnöke.

A szombati képzést Detki Kókai Anikó pszichoterapeuta vezette.

– Kiemelten fontosnak tartom a témával való foglalkozást, mivel már elég hosszú ideje tart ez a rendkívüli helyzet. Ha egyszer vége lesz a pandémiának, akkor is lesznek további pszichikai hatásai. Azt gondolom, hogy ezzel még egy jó ideig foglalkoznunk kell. A mai műhelymunkára egy kisebb terjedelmű elméleti résszel készültem, mivel elsősorban magunkban kell felismerni a folyamatokat. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mi történik velünk. Ezután vannak még gyakorlati elemek is, amiket a mindennapi életbe be tudnak iktatni az emberek, ezekkel ismerkedünk meg a műhelymunkákon. Az előadás interaktív, fontos, hogy a fiatalok is bekapcsolódjanak a munkába – emelte ki a szakember.

Péter Teodóra, a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi hallgatója is részt vett a műhelymunkában.

– Nagyon tetszett a képzés, érdekesen és interaktívan adta elő Anikó az egész anyagot. Sok mindenről beszélgettünk, és szerintem nagyon sok mindent be tudunk építeni a mindennapi életünkbe, amivel óvhatjuk vagy épp fejleszthetjük a mentális egészségünket. Én jelenleg a sebészeti klinikán vagyok gyakornok, de a pandémia ideje alatt az országos mentőszolgálatnál önkénteskedtem, ahol nagyon sok fertőzöttel találkoztunk. Voltak közöttük súlyosabb és kevésbé súlyosabb esetek is, de mindegyik kihatással volt a mentális egészségünkre. A kollégáimon is észrevehető volt, hogy feszültebbek, ingerlékenyebbek, hiszen ez plusz munkával jár minden egyes egészségügyi dolgozónak. Részben ezért is jelentkeztem a képzésre, valamint azért, hogy hasznos információkat szerezzek – mondta Teodóra.

A VMIK tervei között szerepel még legalább két képzés megszervezése, amelyeket decemberben és januárban tartanának meg. A műhelymunka a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság támogatásával valósult meg.