2024. március 29., péntek

Zentai Egyházzenei Fesztivál

Eszékről, Budapestről és Bécsből is jönnek fellépők

Október 16-án, szombaton kezdődik Zentán a Jézus Szíve-templomban a Zentai Egyházzenei Fesztivál. A rendezvény ezúttal hétvégenként zajlik, és október 30-áig tart.
A programmal kapcsolatban Borbély Zoltán szervező elmondta, hogy Eszékről, Budapestről és Bécsből is jönnek fellépők, és hogy a fesztivál ünnepi szentmiséjén, mely október 24-én, vasárnap fél tízkor kezdődik, részben a templomban idén lezajlott munkálatokért adnak hálát, részben pedig hagyományosan a termésért. Borbély hangsúlyozta, hogy húsz évvel ezelőtt, vagyis 2001-ben indult el Zentán a Jézus Szíve-templomban az egyházzenei fesztivál Szakály József és Hajnal Jenő kezdeményezésére, akkor még egyházzenei esteknek hívták, és a következő évtől kapta a fesztivál elnevezést.

– Azt nem mondhatjuk, hogy ez a huszadik fesztivál, mert egy-két évben volt kihagyás, mint tavaly is a vírushelyzet miatt, de ez akkor is egy szép szám, és büszkék vagyunk arra, hogy a rendezvény meghonosodott a városunkban. Annak is nagyon örülünk, hogy a templomunk teljes körű felújításon esett át, és november elsejére már teljes pompájában áll majd – mondta Borbély.
A fesztivál programja október 16-án, szombaton 18 órától Berislav Jerković, az eszéki zeneakadémia énektanára (bariton) és Borbély Zoltán orgonaművész közös koncertjével kezdődik.

Az első koncertre szombaton este várják a zenekedvelőket

Az első koncertre szombaton este várják a zenekedvelőket

Október 23-án, szombaton 18 órától Szotyori Nagy Gábor, a budapesti Szent István-bazilika orgonistája játszik Gheorghita Orsolya opera-énekesnővel, szopránénekesnővel, aki Bécsből érkezik. Október 24-én, vasárnap 9.30-kor ünnepi hálaadó szentmise lesz. Közreműködik a Musica Sacra énekkar, vezényel Edelényi Magdolna. Szólisták: Miklós Réka, ének; Borbély Zoltán, orgona.
Október 30-án, szombaton 18 órától Mészáros Zsolt Máté budapesti orgonaművész ad önálló koncertet.
A koncertekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.