2024. április 26., péntek
Rekordon az ország devizatartaléka

Rekordon az ország devizatartaléka

Az elmúlt kilenc évben csaknem megduplázódott Szerbia nettó devizatartaléka: 2012 augusztusától a mai napig 5,5 milliárd euróval növekedett az ország megtakarítása – nyilatkozta tegnap Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója. Ugyanakkor kiemelte, hogy augusztus végére rekordszintű 15,6 milliárd euróra emelkedett Szerbia bruttó devizatartaléka. Az aranytartalékokat pedig 21 tonnával sikerült növelni az elmúlt kilenc évben, és jelenleg 36,8 tonna aranyat tartalékolnak az országos bankban.

Tabaković rámutatott arra is, hogy az említett időszakban a dinár 0,9 százalékkal erősödött az euróhoz képest. A Szerb Nemzeti Bank a mai napig 3,46 milliárd eurót vásárolt a devizapiacon: ebből több mint egymilliárdot az elmúlt kilenc hónapban.

A bankkormányzó emlékeztetett arra is, hogy a 2012. évi kétszámjegyű inflációt akkoriban egy év alatt sikerült leküzdeni, és már nyolc éve az átlagosnak minősíthető két százalékon tartják. Ezzel biztosítható ugyanis a gazdasági jövedelmek reális értékének védelme, ahogyan a fizetések és más jövedelmek stabilitása is. Megteremtődtek tehát a feltételek arra, hogy hosszú távon is lehessen tervezni Szerbiában, hisz a befektetők elsősorban biztonságos üzleti légkörre vágynak – tette hozzá.

Tabaković kiemelte a kockázati tényezők csökkentésének jelentőségét is, amelynek következményeként Szerbia egyre vonzóbb a külföldi befektetők számára. Az elmúlt 8-9 év alatt az új gyárak építésének és más nagyberuházásoknak az értéke elérte a 22 milliárd eurót: ezt az összeget  magánosítás és eladás nélkül sikerült megvalósítani – állította a szerb kormány tegnapi ülésén a bankkormányzó.