2024. április 25., csütörtök

Kölcsönidény

Szerbiában sem csökken az érdeklődés a készpénzhitelek iránt

A nyár végének közeledtével egyre több polgár fordul a bankokhoz, hogy hitelhez juthasson. A banki tisztviselők szerint ezek a kölcsönök általában kisebbek, leggyakrabban 1000 euróról, illetve ennek az összegnek a két-háromszorosáról van szó. Annyi viszont bizonyos, hogy a polgárok egyre gyakrabban fordulnak segítséghez a bankokhoz, mikor elfogy a pénzük. A jelenleg futó, aktuális hitellehetőségekhez szükséges néhány feltétel teljesítése. Blic biznis munkatársai ezeknek a kritériumoknak jártak utána.

A jelenlegi feltételek közül a legfontosabbat a koronavírus hozta magával. Eszerint a legégetőbb kritérium, hogy a hitelhért folyamodó személy nem ténykedhet kockázatos gazdasági területen. Ezek közé tartozik a vendéglátóipar, az idegenforgalom, nemzetközi közlekedés, gépjárműipar, autókölcsönzés. Ez az úgynevezett feketelista, ami bankról bankra eltérő lehet.

A KÖLCSÖNHÖZ SZÜKSÉG VAN ÁLLANDÓ MUNKAVISZONYRA

Némelyik banknál az is elég, ha ez a viszony három hónapja tart, valahol pedig elvárják a hat hónapos, illetve akár az egyéves munkaviszonyt is. A hitelt felvenni kívánó személy fizetésének a bankszámlára kell érkeznie, a borítékos juttatást nem ismerik el. A hitelező azt sem díjazza különösebben, ha kölcsönhöz folyamodó személyről olyan adatokra bukkannak, amelyek szerint már több alkalommal volt késedelme a visszafizetésnél. Az utolsó hátralék kiegyenlítéséről legalább két évnek el kell telnie, a korábbi hitele tisztázott kell hogy legyen. Ekkor már a bank örömmek nyújt ismét hitelt a kérelmezőnek.

A kölcsön jóváhagyása előtt a bankok minden adatot ellenőriznek a hitelminősítő ügynökségen  keresztül, a kölcsönhöz folyamodó személy jelenlegi és egykori kötelezettségeiről, mint a  folyószámlahiteletk, hitelkártyák, valamint arról is, hogy a célszemély vállalt-e valamiféle kezességet. Mindennek a célja, hogy a bank meggyőződjön arról, hogy az illető vissza tudja-e fizetni a kölcsönt.

A kölcsön elindításához olyan dokumentumokra van szükség mint a hitelkérelem – ezt a munkáltatónak kell hitelesítenie, adminisztratív letiltás (2 példányban, amelyet a munkáltató hitelesített), ha az ügyfél nyugdíjas, akkor az utolsó három nyugdíjcsekk, eredeti bankszámlakivonat az előző 3,6–12 hónapról, hitelminősítő ügynökség hozzájárulása (ehhez a bankban juthatunk és 246 dinárba kerül). Amikor minden feltételt teljesít az ügyfél, akkor már csak a várakozás marad. A kölcsön kézhez kapása 1 és 7 nap között valósul meg.

A KAMAT A BANKOKTÓL FÜGG

Ami a kamat nagyságát illeti, ez is bankonként változik és 8 és 12 százalék között mozog. Ha a kliens 100 ezer dináros hitelhez folyamodik, akkor ezt 12 hónapon át törleszti, 10 százalékos kamatlábbal, a havi törlesztésének értéke pedig 8791 dinár. A végösszeg egy ekkora nagyságú hitelnek mintegy 105 499 dinár.

Azok az ügyfelek, akik az online kölcsönt választják, mintegy 2000 dinárral olcsóbban jönnek ki. Ők a 100 ezer dináros kölcsönt, mikor visszaadják egy évvel később 103 ezer dinárt.