2024. április 26., péntek

Biciklitemető

Sanghajban másfél millió közkerékpár van az utcákon

Kínában a közösségi biciklizés – ami mára egy óriásira fújt piaci buborék – látványosan kezd kipukkadni. Olyan szabadosra hagyták a piacot, hogy bekövetkezett a klasszikus eset: mindenki szeretett volna profitálni a nagy lehetőségből, a túlkínálat pedig csődökhöz, illetve konszolidációs kényszerhez vezet.

A közbiciklik robbanásszerű terjedését az tette lehetővé, hogy a technológia eljutott a megfelelő szintre: a biciklikbe telepített GPS egységekkel meghatározható a bringák helyzete, a mobilhálózatok biztosítják a távközlési kapcsolatot, az applikációban való fizetési lehetőség pedig megkönnyíti a számlázást. Ezt kihasználva Kínában az a szabados megoldás terjedt el, hogy a bicikliket bárhol fel lehet venni és le lehet rakni, általában nincsenek dokkoló állomások, mint például Magyarországon vagy Európa legtöbb városában.

Ez annyira megkönnyíti a piacra lépést, hogy a kínai városokat ellepték a közbiciklik. Minden a számokon múlik, az induló vállalkozások milliószámra terítik a bicikliket, mert tudják, hogy a végén nem maradhat sok szolgáltató, csak azok, amelyek a megfelelő méretet a leghamarabb elérik. A többieknek előbb-utóbb bukniuk kell. A folyamat már el is indult, a harmadik legnagyobb szereplőnek számító Bluegogo már csődbe ment.

Chen Zixiang fotós elképesztő képeket készített a kialakult helyzetről. Képein egy roncstelep látható, ahova a selejtes vagy nem használt közösségi bicikliket hordják össze és ahová a teherautók folyamatosan szállítják a roncsokat.

Sanghajban odáig fajult az ügy, hogy a városnak közbe kellett lépnie. Az utcákra összesen 1,5 millió közbiciklit szórtak ki a cégek, miközben becslések szerint legfeljebb 600 ezer a kezelhető mennyiség. A város ezért betiltotta az újabb telepítéseket és a nem kijelölt helyekre leparkolt bicikliket elszállítja. A cégek igyekeznek több szállítót foglalkoztatni, akik összegyűjtik a szanaszét hagyott bringákat, de nem tudnak lépést tartani a saját flottájuk bővülésével, így a város rövid idő alatt 150 ezer biciklit foglalt le – olvasható a Greenfo cikkében.