2024. április 19., péntek

Szent István-nap és újkenyér ünnepek a Tisza-mentén

Kárpát-medence kenyere Zentán

A Zentai Gazdakör a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központtal karöltve pénteken tartja meg a Kárpát-medence kenyere rendezvénysorozat zentai eseményét. Az ünnepség 14.30 órakor kezdődik a Kertek helyi közösség nagytermében, ahol Czeglédi Rudolf polgármester mond köszöntőt. A műsorban közreműködik a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ Ispiláng néptánccsoportja, a Kék Pántlika énekcsoport, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és a Sarkantyú tamburazenekar. A 16 órakor kezdődő Szent István-napi ünnepi szentmisét msgr. Nagy József zentai esperesplébános celebrálja.

Zenevonat-koncert Magyarkanizsán

Magyarkanizsa önkormányzata ezúttal is méltó módon ünnepli meg Szent István napját, és tartja meg az új kenyér ünnepét – fogalmazott Vranić Váradi Lívia, a szervezőbizottság tagja azon a sajtótájékoztatón, melyen ismertették a részletes programot. Elmondta, hogy a rendezvényre augusztus 22-én kerül sor a város Fő terén, de azt megelőzően szombaton 18 órakor nyitják meg a Dobó Tihamér Képtárban a Világéletemben fonytam a vesszőt... című kiállítást.

Vasárnap, a rendezvény fő napján, 8.30 órakor a katolikus templomban szentelik meg az új kenyeret, 9.45-kor pedig a pravoszláv templomban.

A délután folyamán Magyarkanizsa főterére várják a családokat, a gyerekeket, a fiatalokat és időseket egyaránt, ugyanis a szervezők olyan színes összeállítással készültek, amely minden korosztálynak nyújt valami érdekeset. 17 órakor Kerekítő foglalkozásokra várják a legkisebbeket, a nagyobbaknak ügyességi vetélkedőket, kézműves-foglalkozásokat tartanak.

Az első koncert vasárnap 18.30-kor kezdődik, a szabadkai ContraBayando együttes fellépésével. A legszebb kenyér verseny eredményhirdetése 19.30-kor következik. Az új kenyér megszegésére, a polgármesteri köszöntőre és a kenyér szétosztására 19.45-kor kerül sor, majd 20 órától következik az est fénypontja, a Zenevonat Szuperkoncertje, az LGT slágereivel. A program 22 órakor ünnepi tűzijátékkal fejeződik be.

A rendezvény miatt vasárnap hajnali 5 órától hétfő hajnali 5 óráig a városháza előtti útszakaszra egészen a Jovan Jovanović Zmaj utcáig nem lehet behajtani.

Koszorúzás és kenyérszentelés Moholon

Moholon a Szent György-plébánia és a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében pénteken tartják Szent Istvánt király ünnepét, amely során misét mutatnak be és megáldják az új kenyeret a templomban, majd megkoszorúzzák az államalapító szobrát a templomkertben. Az ünnepség 16.50-kor kezdődik a Szent István király tiszteletére tartandó ünnepi vesperással a Szent György katolikus templomban, majd 17.30-kor érkezik ünnepélyesen az új kenyér a templom elé, ahol rövid műsort mutat be a Csobolyó Művelődési Egyesület. Az ünnepi mise 18 órakor kezdődik, utána 19 órától koszorúzási ünnepség lesz az államalapító Szent István apostoli király szobránál.

Ünnepség és Bartók-évforduló Horgoson

A horgosi Órás Villa Polgárok Egyesülete és a Juvenior Polgárok Egyesülete pénteken 16.30-tól tartja a Szent István napja alkalmából rendezett ünnepségét. A megemlékezés és a kenyérszentelés Horgoson a Szent István szobornál lesz, a Bartók Béla születésének a 140. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi műsor pedig 17 órakor kezdődik az Órás Villa kertjében, ahol az ünnepi köszöntőket követően Tillinkó Luca népdalénekes és Publik Antal előadóművész mellett fellép a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület tánccsoportja, majd Bakos Árpád népzenész koncertje következik. A rendezvény ideje alatt gyermekprogramokat és palacsintasütést is szerveznek.

Augusztus 21-én, szombaton, 19 órától a horgosi nyugdíjas-egyesületben újkenyér-bálba várják a szórakozni vágyókat.

Szent István-nap Tiszaszentmiklóson

A Tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör szombaton emlékezik meg államalapító királyunk ünnepéről. A Sloga kézilabdapályán 16 órakor lecsófőző versennyel kezdődik az esemény, amire a csapatok Ősz Szabó Imrénél az 061/ 111 5926-os, Reperger Miklósnál pedig a 064/ 2845336-os számon jelentkezhetnek. 17 órától a zentai Midnight táncegyüttes, a Flamenco mazsorettjei lépnek fel, térzenét a Zentai Fúvószenekar biztosít. 16–20 óráig a legkisebbeket gyermeksarok és ingyenes légvár várja. 20 órától a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Az elnök szerelme című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Ünnepség Csókán

Pénteken 18 órai kezdettel Csókán, a Művelődési és Oktatási Központ színháztermében Szent István napja alkalmából ünnepi műsorra várják az érdeklődő közönséget.