2024. április 26., péntek

Választások előtt

A hétvégén helyi közösségi választások lesznek Kishegyesen

A kishegyesi polgárok vasárnap megválasztják a helyi közösség új tanácsát. Az elmúlt időszakban jócskán megnyirbálták az intézmény hatáskörét és illetékességeit, azonban még így fontos feladatokat lát el. Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy az elmúlt időszakban a helyi járulékból befolyt pénzt az előre meghatározott célokra használták fel.

Sipos Tibo

Sipos Tibo

– Az infrastruktúra terén kisebb javításokat végeztünk: járdákat, rövidebb útszakaszokat, vízelvezető árkokat javítottunk, újítottunk. A közvilágítás terén folyamatos volt a javítás, égőcsere és fejlesztés: új lámpák kihelyezése. Emellett folyamatosan dolgoztunk a vezetékek közé belógó, a közvilágítást zavaró ágak lemetszésén. Együttműködtünk a civil szervezetekkel, igyekeztünk részt venni a programjaikban, a lehetőségeinkhez mérten. Cél volt, hogy elindítsuk a szövetkezeti otthon felújítását. Erre sikeresen pályáztunk, és ehhez kötődően a tér és a színház felújítására is eszközöket nyertünk. Augusztus végén meg fognak kezdődni a kivitelezési munkálatok, és ennek köszönhetően új arculatot kap a falu központja – számolt be a titkár, majd azzal folytatta, hogy a testvértelepülésekkel is folyamatosan tartották a kapcsolatot. Kölcsönösen részt vettek egymás programjain, különösen igaz ez 2019-re, amikor Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulóját ünnepelték.

A tavalyi év minden szempontból gyengébbre sikerült, elsősorban a kialakult járványhelyzet miatt – fogalmazott Sipos. A rendkívüli helyzet alatt a helyi közösség biztosított kijárási engedélyt azok számára, akik idős, beteg személyről gondoskodtak. A tavalyi év után a helyi közösség munkája kezd visszatérni a régi kerékvágásba.

A helyi közösség célja a megkezdett projektumok folytatása

A helyi közösség célja a megkezdett projektumok folytatása

Az elkövetkező négyéves ciklusban a helyi közösség fő feladata a szövetkezeti otthon felújítása és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ megvalósítása lesz – mondta a titkár.
– A meglévő eszközöket célirányosan fogjuk felhasználni, és bízunk benne, hogy egy év múlva a központ látogatókat és felhasználókat tud fogadni. Ugyancsak fontosnak tartjuk, hogy a megújult szövetkezeti otthonban a Kishegyesi Könyvtár méltó helyet kapjon. Emellett, akárcsak a korábbi években, a helyi közösség nyitott lesz a lakosság kérdései, kérései előtt. A kisebb infrastrukturális beruházások folyamatosan fognak folyni, a befutott kérvények alapján – számolt be Sipos, majd arról is szólt, hogy a helyi közösség a jövőben is azon lesz, hogy megőrizze a használatában lévő objektumokat. Továbbra is segíteni fogják a civil egyesületeket, biztosítani fogják számukra pl. a könyvelést. Részt fognak venni a művelődési egyesület munkájában is, hiszen ez idáig is kiváló együttműködés volt közöttük. A sportegyesületeket is támogatni fogják, főként azokat, ahol tömegesen vannak fiatalok. A nyugdíjas-egyesülettel is folytatni szeretnék a hagyományosan jó együttműködést, és akár kisebb beruházások formájában is támogatni fogják őket.

A titkár kiemelte, hogy a helyi közösség, a lehetőségeihez mérten, a jövőben is pályázni fog. Elsősorban épületek tatarozására, valamint civil és sportegyesületekkel való közös programokra. Végezetül hozzátette, hogy a helyi közösség segíteni fogja az olyan intézményeket is, mint a könyvtár és a Vöröskereszt, valamint az egyház.