2024. április 19., péntek
SAKK – ZENTAI CSATA – 1697

Atalik nagy fölénnyel nyert Zentán

Elejétől a végéig vezetett, és a végén nagy fölénnyel végzett a zentai nemzetközi sakkfesztivál élén Suat Atalik nagymester, aki a többi – számára kedvező – eredménynek is köszönhetően 1,5 pont előnnyel utasította maga mögé a mezőnyt, és zsebre tehette a 80 ezer dináros első díjat. Atalik nem csak a főversenyen aratott, a 27 résztvevős, 11 fordulós villámversenyen is diadalmaskodott. A címvédő Miša Pap nagymester lassan lendült csak játékba, végül a 3. helyen ért célba. Kettőjük összecsapására az utolsó előtti fordulóban került sor, a döntetlen kimenetel Ataliknak kedvezett főleg. Az A csoportban az első tíz, a B-ben az első öt helyezett részesült pénzdíjazásban. A legjobb különdíjasok: Miras Assylov (a legjobb ifjúsági), Milutin B. Kostić (a legjobb szenior) és Ljubomir Vranić (a legjobb zentai).

A 7. forduló fontosabb eredményei: Atalik–Rogač 1:0, Zhukov–Nogerbek remi, Birnboim–Pap 0:1, Nugumanov–Vujadinović remi, Ince–Balla remi, Ojas–Phatak remi, Pletl–Nikulina remi, Daróczi–Vranić 0:1, Orujov–Nagy A. 1:0, Simonyi–Nagy Z. remi. A 8. forduló: Pap–Atalik remi, Nogerbek–Nugumanov remi, Balla–Uskov 1:0, Vranić–Phatak remi, Mamedov–Ince 1:0, Rogač–Pletl remi, Nagy Z.–Assylov 0:1, Simonyi–Orujov remi, Nagy A.–Sajin remi. A 9. forduló: Atalik–Mamedov 1:0, Nogerbek–Pap remi, Zhukov–Balla remi, Birnboim–Rogač remi, Nugumanov–Vranić 1:0, Phatak–Vujadinović 1:0, Kostić–Simonyi remi, Molnár–Nagy A. remi.

A végeredmény: Atalik 8, Nogerbek és Pap 6,5, Balla, Nugumanov, Phatak és Zhukov 6, Birnboim, Rogač, Mamedov, Assylov és Uskov 5,5 pont stb.

A B csoport élén két magyarországi játékos végzett egyaránt 7-7 ponttal, győztesnek a két évvel ezelőtti bajnok Antal József lett kihirdetve, Molnár Gábor második lett. További díjasok: Lazar Davidov és Sava Manojlović (a címvédő) 6,5, Ilija A. Nikolić 6 pont stb.
Villámverseny, végeredmény: Atalik és Uskov 9,5, Nogerbek 9, Nestorović D. 8, Šokić 6,5, Ojas, Juhász Bence, Vranić és Assylov 6, Mamedov, Vlajković, Farkas S., Gordon, Kecskeméti Árpád, Leđenac és Bespalov 5,5 pont stb.

Összességében elmondható, hogy idén sikeres versenyt rendeztek a lelkes zentai szervezők, a létszámra sem lehet panasz, a szervezőgárdát (Csáki Gáspár, Simonyi Zoltán, Kókai Péter, Kopasz Róbert, Váradi László, Csízik Károly, Novák László, Ljubomir Vranić, Milorad Maravić) nagy dicséret illeti, hiszen a járványhelyzet ellenére kifogástalan versenyt hoztak tető alá.