2024. március 29., péntek

Sokszorosító grafika és társadalmi felelősségvállalás

A pécsi Drukker Közösségi Nyomdaműhely várja a fiatal művészeket

A pécsi Drukker Közösségi Nyomdaműhely tagjainak munkáiból nyílt kiállítást a közelmúltban nyitották meg a szabadkai Udvari Galériában. A Drukker 2018 óta működik a pécsi Műintézet Kulturális Egyesület keretében. Az alkotói csoportot néhány helyi egyetemista alapította meg, és később más művészeteket, tanárokat és egyetemistákat is meghívtak a nyomdaműhelybe. A huszonöt tagból álló alkotóközösség hagyományos nyomdai és sokszorosító grafikai eszközökkel képző- és iparművészeti nyomatokat, kiadványokat hoznak létre. A csapat tagjai Art-zine publikációkat adnak ki, valamint manuális nyomdai alkotások tematikus sorozatait hozzák létre. Céljuk a képzőművészek és az aktív grafikushallgatók bevonásán kívül, hogy a művészet segítségével reflektáljanak a társadalmi, szociális és környezeti hatásokra. Több pécsi és más magyarországi civil szervezettel, alkotói csoporttal is együttműködnek. Tevékenységükkel kapcsolatban Varga Balázzsal, a Drukker Közösségi Nyomdaműhely alapítójával beszélgettünk.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a szabadkai vendéglátóitokkal?

– A pécsi Szabadkikötővel való együttműködésünk révén kaptuk tőlük a felkérést. Láttuk a szabadkai Kortárs Kulturális és Művészeti Központ projektjét, amelynek keretében egy udvarban elhelyezett vitrinekben galériát alakítanak ki. Úgy gondoltuk, hogy a Pécs tematikájú printjeinket állítjuk ki. Egyelőre ennyi kapcsolatunk van a szabadkaiakkal, és a jövőben szeretnénk együttműködni a helyi művészekkel, diákokkal, akiket érdekel a printgyártás.

Milyen tevékenységet folytattok a nyomdaműhelyben?

A Drukker Közösségi Nyomdaműhelyben elég sok szerzői projekttel foglalkozunk. Ez egy egyesületi alapon működő szervezet, amelyben jelenleg huszonöten vagyunk. A projektjeink általában valamilyen civil aktivizmushoz köthetőek, például a lakhatási gondokhoz, a hajléktalanok problémáihoz. Az ezzel kapcsolatos projekt keretében kis füzeteket, printeket adtunk ki, amelyeket műhelymunkákon készítettünk el. Több hasonló programon vagyunk túl. Alapvetően iparművészettel foglalkozunk, és sok tagunk tervezőgrafikus, illetve alkalmazott grafikával foglalkozik. A tagok között ezenkívül vannak festők és szobrászok is. A hozzánk csatlakozók általában a Pécsi Tudományegyetemről és Kaposvárról jönnek, hiszen ezekkel az intézményekkel van megállapodásunk.

Vannak vajdasági magyar tagjai az egyesületnek?

– Igen, jelenleg öten vannak. Mindenképpen szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk Szerbiából.

A járvány idején nem lehetett kulturális rendezvényeket tartani. Hogyan tudtatok működni ebben az időszakban?

– A műhely munkáját részlegesen, a biztonsági előírásokat betartva folytattuk. Legfeljebb ketten tartózkodtak egy időben a helyiségekben. A járvány közepén nem szerveztünk semmit, viszont jelenleg ismét tartunk workshopokat.

A Drukker Közösségi Nyomdaműhely szabadkai kiállítása (Fotó: Szalma Brigitta)

A Drukker Közösségi Nyomdaműhely szabadkai kiállítása (Fotó: Szalma Brigitta)

Milyen terveitek vannak a jövőben?

– Pécsett egy kicsit kiesünk a belvárosból. Szeretnénk visszakerülni a központba, egy kisebb galériába. A Nemzeti Tehetség Program segítségével szeretnénk feltérképezni a helyi grafikusokat, akiket érdekel a sokszorosító grafika, és lehetőséget adni nekik, hogy megvalósítsák a saját projektjeiket a mi gépeink és eszközeink segítségével.