2024. április 20., szombat

Harmadik hely a tartományi szemlén

Tizenöt társulat mezőnyében szerzett dobogós helyet a topolyai Mara Amatőr Színház társulata – Fekete Dórát a legjobb öt színész közé választották

Amint arról már korábban beszámoltunk, immár huszonegyedik bemutatóját tartotta idén a topolyai Mara színház társulata. A színészek Crnkovity Gabriella rendezőnek, az Újvidéki Színház színésznőjének irányításával vitték színre az új darabot, és a sikeres topolyai bemutató után megkezdték a tájolást is. A darab címe Üvegcipő, Molnár Ferenc egyik ismertebb műve, amelyet igen sokat játszanak a Kárpát-medence színházaiban. Mint ismeretes, a csoporthoz a közelmúltban négy új fiatal is csatlakozott: Fekete Dóra, Pastyik Nóra, Nagy Evelin és Suvák Gréti. Ebben a darabban Sörfőző Károly, Fekete Dóra, Petrás Gizella, Világos Róbert, Jankovics Edit, Mendrei Zsolt, Szabó Erika, Pastyik Nóra, Bata Rozália, Nagy Evelin, Eizler Evila és Suvák Gréti kaptak szerepet. A tájolás mellett a Mara bejelentkezett az amatőr színházak tartományi szemléjére is.

A Mara színtársulat tagjai az Üvegcipőben

A Mara színtársulat tagjai az Üvegcipőben

Sörfőző Károlytól, a Mara színház vezetőjétől azt kérdeztük, hogyan került erre sor, és milyen eredménnyel szerepeltek.
– Ezen a fesztiválon nemcsak magyar színházak vettek részt, hanem az egész tartományból, az itt működő társulatok. Azért tudtunk benevezni az idén, mert online szervezték meg, és videófelvétel útján lehetett jelentkezni. Elküldtem a felvételt, majd nem kis meglepetésünkre kaptunk egy értesítést, hogy a legjobb öt színész közé bekerült Fekete Dóra, aki a női főszerepet játssza a darabban, majd a zsűrizés után kaptuk meg a többi eredményt is, miszerint a kitűnő harmadik helyet szereztük meg ezen a szemlén. Egyébként a zsűri elnöke az ismert hazai színész, Mihajlo Nestorović volt. Ez az elismerés nagyon jólesett a társulatnak, és ösztönzőleg hat a további munkánkra. Időközben zajlik a tájolás is, ami az elkövetkező egy hónap folyamán a gunarasi vendégszereplést kivéve szünetelni fog, hiszen a női főszereplő, Fekete Dóra a Tanyaszínház társulatával fogja járni a vidéket. A négy topolyai előadás után Zentagunarason, Bácsgyulafalván, Kishegyesen mutatkoztunk be, a hétvégén pedig, amint említettem, a gunarasi közönség láthat bennünket. A nyár vége felé, illetve őszre folytatjuk a vidéki fellépéseket. Ezek a fellépések nagyon jó felkészülési alkalmak az őszi nagy megmérettetésre a vajdasági magyar amatőr színjátszók szemléjére, amelyet idén október 15-e és 24-e között tartanak meg Szajánban. Ehhez kapcsolódik egy olyan régen dédelgetett álmunk is, hogy jövőre, amikor fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a Mara, elhozzuk Topolyára ezt a színházi szemlét. Reméljük, sikerülni fog!