2024. április 26., péntek

Pristina Montenegrót pereli

A koszovói Igazságügyi Minisztérium beperelte Montenegrót, és azt kéri, hogy adja vissza 4500 négyzetméternyi területet a Rafailovići sétányon.

Az állítják, hogy az üdülőhelyet hat évtizeddel ezelőtt vették meg, és azt követelik, hogy a kotori bíróság, amely a pert elindította a tulajdonjogok meghatározása érdekében, tegyen egy ideiglenes intézkedést, amely megtiltja a föld elidegenítését, és ezt tartsa fenn a bírósági vita végéig, tudósít a Vijesti.

Budva önkormányzatának közigazgatása úgy véli, hogy a pernek nincs jogi alapja az UNMIK 1999. júniusi koszovói ideiglenes közigazgatás hatalmáról szóló rendeletében, valamint az ENSZ 1244-es határozatában, amelyre a per hivatkozik.

Emlékeztetőül: Pristina már több mint egy évtizede sikertelenül folytat vitát annak bebizonyítására, hogy a Budva Riviérián található Kamenovo-öbölben fekvő tengerparton épült egykori üdülőhely a koszovói polgárok tulajdonát képezi. Fellebbezést nyújtottak be a montenegrói fellebbviteli bírósághoz is, de pert indítottak a strasbourgi Nemzetközi Bíróságon is.

A felperes rámutatott arra, hogy Koszovó az említett ingatlan tulajdonosa, és bizonyítékként csatolta a Kotori Járásbíróság 1961. március 22-én kötött adásvételi szerződését, amikor a 4555 négyzetméteres telket megvette a Társadalmi Politikai Tanács, a valamikori koszovói Szocialista Autonóm Tartomány (SAP).