2024. március 28., csütörtök

Szecesszió Szabadkán innen és túl

Kucor Tamara művészettörténész Bácskossuthfalva, Pacsér és Bajmok épületeiről tartott előadást a Szabadkai Városi Múzeumban

A Szabadkai Városi Múzeum nyolcadik alkalommal rendezi meg a szecesszió világnapjához kapcsolódó programjait. Szerdán Kucor Tamara művészettörténész, a szabadkai Kortárs Galéria munkatársa A historizmus és a szecesszió mezsgyéjén – Szecessziós építészet Bácskossuthfalván, Pacséron és Bajmokon című előadásán vehettek részt az érdeklődők.

Elsőként dr. Ninkov K. Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, az intézmény 2013-ban szervezte meg először a szecesszió világnapjához kapcsolódó programját, és akkor két fiatal kutató mutatkozott be. Minden évben igyekeznek fiatal, tehetséges szakembereket meghívni. Az idén Kucor Tamarára esett a választásuk, aki egyetemi tanulmányai idején kezdett el foglalkozni a szecesszióval szülőfaluja, Bácskossuthfalva vonatkozásában. A kutatását Pacsérra és Bajmokra is kiterjesztette.

Kucor Tamara előadásából megtudhattuk, hogy a szecesszió nemcsak Szabadkán van jelen, hanem a többi kisebb vajdasági településen, így Pacséron, Bajmokon és Bácskossuthfalván is. Ez utóbbit a 19. század második felében a historikus, eklektikus (neoreneszánsz, neobarokk, neogótikus) stílusú épületek jellemzik. Schumacher Károly cservenkai származású építészmester nevéhez fűződik több lakóház és más épület felépítése a faluban. Ezeken a bécsi és a magyar szecesszió jegyei is jelen vannak. Az előadásban példákat láthattunk a polgári házakon látható motívumokra, például a tulipánra, a csüngő növénymintára, az angyalfejre és más díszítőelemekre. A bácskossuthfalvi helyi közösség, az óvoda, illetve az egykori Bolman vendéglő épülete is szecessziós stílusú, és ezek a mai napig meghatározzák a település arculatát. A művészettörténész érdekességként néhány rajzot is bemutatott, amelyeken különféle vakolatdíszek, például fordított tulipán és szív szerepeltek. Ezek Gulyás János építőmester munkái voltak, aki Schumacher Károllyal együtt dolgozott. A rajzokat az építőmester dédunokája bocsátotta a kutató rendelkezésére. Az előadáson ezenkívül betekintést nyertünk néhány pacséri és a bajmoki szecessziós épület történetébe is.