2024. április 20., szombat
BRASSÓBÓL

Ellenség-(tér)kép

Románia nem volt és nincs jó viszonyban szomszédaival. Egy román közmondás szerint egyetlen jó szomszédunk a Fekete-tenger... volt. Mert amióta a tenger nem tölti fel a parti sekély vizeket, hanem leharapdálja a martokat, csökkentve ezzel az ország területét, már csak múlt időben beszélhetünk a jó viszonyról.
Kíváncsi volt az Avangarde közvélemény-kutató intézet a romániai lakosság ellenség-térképére. A kutatás meglepő eredményt hozott. A legellenségesebb országnak nem Magyarországot tartja a többség, a megkérdezettek negyede, hanem Oroszországot.
Ez talán még meg is magyarázható azzal a lejárató cikkhadjárattal, amellyel a romániai sajtó indoktrinálja a fogyasztóit, de az már elképesztő, hogy Magyarországnál is nagyobb fenyegetést jelent a válaszadók 10 százaléka szerint Németország! Egyes feltételezések szerint azért haragszanak a megkérdezettek Berlinre, mert szembeszegült az Egyesült Államokkal az Oroszországgal közösen épített Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése kapcsán. Valószínűbb azonban, hogy Klaus Iohannis román államfő német nemzetisége, Németországgal vélt jó kapcsolata is befolyásolta az eredményt.
Magyarország a harmadik legellenségesebbnek tartott ország Romániában, a megkérdezettek 6 százaléka tartja így.
A megkérdezettek szerint Románia legjobb barátja az Egyesült Államok, a második helyen Németország áll, megelőzve Moldovát. Mindössze két százalék azt mondja, hogy Románia legjobb barátja Franciaország, amely az első világháború után még nemcsak barátnak, hanem partnernek számított. Úgy tűnik, mint ha a barátság fokmérője sokak számára a katonai együttműködés lenne...
Arra a kérdésre, hogy milyen irányultságúnak kellene lennie az ország külpolitikájának a következő évtizedben, 29 százalék a London–Washington tengelyt jelölte meg, 28 a Párizs–Berlint, míg 8 százalék a Moszkva–Peking tengelyt tartja követendőnek.
A válaszadók 59 százaléka bízik az Európai Unióban, noha 48 százalékuk úgy véli, hogy az EU nem bánik egyenlően a románokkal, illetve más tagállamok polgáraival.
A felmérés arra is irányult, hogy hogyan viszonyulnak a romániaiak a szomszédokhoz.
Szintén meglepetés, hogy nem Magyarország lett a legutolsó a barátság listán. Az első helyen természetesen Moldova végzett 45 százalékkal, a második Bulgária 11 százalékkal, a harmadik Szerbia 8 százalékkal. A legrosszabb szomszéd címet Ukrajna kapta, Kijev a válaszadók 2 százaléka szerint jó barát. Minden bizonnyal Ukrajna szélsőségesen kisebbségellenes lépései miatt, amely a nagy számú bukovinai román közösséget is sújtja.
Az ellenség-(tér)kép egyébként a romániai társadalom frusztrációiról vall.