2024. április 25., csütörtök

Balašević a tankönyvekben

Đorđe Balašević hírneves ének- és dalszerző bekerült az általános iskolák zenekultúra tankönyveibe – írja a 021.rs hírportál.

A Klet kiadóház idei évi nyolcadik osztályos tankönyvében helyet kapott a Drvena pesma című szerzeménye, míg az alsóbb tagozatokban megtalálható a D-mol és a Devojka sa čardaš nogama című dalai is. Balašević rajongói a közösségi oldalakon pozitívan reagáltak erre a hírre. A hozzászólások szerint ez várható volt és a Pannon tengerész megérdemelten került bele a tankönyvekbe.

Maja Sokolović Ignjačević, a Klet kiadóház gondozásában megjelent zenekultúra tankönyv egyik szerzője elmondta, hogy Đorđe Balašević az egyik legnagyobb hazai ének- és dalszerző, a pop zene területén. Ezért jelentőséget kell adni neki és a fiatalabb generációkkal is meg kell ismertetni a munkásságát.

– Az volt a célunk, hogy közelebb hozzuk Balaševićet, de más zeneszerzőket is a fiatalokhoz. A tankönyveinkben megjelenik Šaban Bajramović, Đorđe Balašević és Zdravko Čolić is, de sok más híres külföldi előadóművész és együttes is. A nyolcadikos tankönyvben, amelyet jóvá hagytak és nemsokára megjelenik, egy teljes fejezetet szenteltünk a népszerű zenének, amelybe belevettük a jazz, blues, pop, rock, hiphop műfajokat is – mondta Sokolović Ignjačević.

Hozzátette, hogy amikor a zenekultúra tantárgyra gondolnak az emberek, akkor csakis a művészi zene jut az eszükbe, de egyenrangú félként kell szerepelnie a népszerű-, a nép- és a klasszikus zenének is.

– Egy kutatást is végeztem azzal kapcsolatban, hogy a népszerű zene milyen hatással van a gyermekek tanulásra való serkentésében. Tudományosan be lett bizonyítva, hogy amikor a gyermekekhez közelebb álló dolgot adunk fel, akkor sokkal motiváltabbak a tanulásra. Nagyon nagy kérdés, hogy a mai gyerekekhez Balašević mennyire áll közelebb, mint Beethoven. Ez sokban függ a családtól is, hogy milyen zenét hallgatnak otthon – hangsúlyozta ki Sokolović Ignjačević.