2024. április 25., csütörtök
BRASSÓBÓL

Búcsúsok a nyeregben

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közbenjárására jóváhagyta a román kormány, hogy a közegészségügyi szabályok betartásával – a maszk viselésével és távolságtartással – ismét lehessen búcsút tartani a csíksomlyói nyeregben.
„A csíksomlyói búcsú felekezeti hovatartozástól függetlenül fontos zarándoklata közösségünknek, a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb keresztény eseménye – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök. – A világjárvány miatt tavaly sajnos csak tévékészüléken keresztül követhettük, az idén viszont, ha kisebb létszámban is, de újra ott lehetünk a nyeregben."
Csíkszeredában jelenleg a kéthetes, vírusfertőzöttségi átlagmutató egy ezrelék körül mozog, ha ez a szám az elkövetkező napokban, hetekben nem változik, akkor a helyi hatóságok a búcsút szervező Erdélyi Ferences Rendtartománnyal és a közegészségügyiekkel együtt olyan intézkedéseket tudnak kidolgozni, és életbe léptetni, amelyek szavatolják a résztvevők biztonságát.
Az sajnos már biztosra vehető, hogy a fennálló járványügyi szabályok miatt vajdasági és más külföldi zarándokcsoportokat nem tudnak fogadni, de a kis létszámú hivatalos delegációk fogadása lehetséges lesz. Aki csak lélekben lehet jelen, az is megtalálja a kapaszkodókat, hiszen a szentmise idején igen nagy számú televíziós, rádiós és online közvetítést terveznek.
Az is kiszivárgott, hogy a csángóföldi születésű Salamon József lesz a csíksomlyói búcsú főszónoka. Salamon József Lujzikalagorban született 1963. március 4-én. A búcsú ünnepi szónokának szüleit az Úr kilenc gyermekkel áldotta meg. Tanulmányait szülőfalujában kezdte, ott végezte el a nyolc osztályt, majd a középiskola első két osztályát Kézdivásárhelyen, majd Gyulafehérvárt a kántoriskolában érettségizett. Ott végezte teológiai tanulmányait is, ellentétben számos csángó papnövendékkel, akik a Jászvásári papneveldében románul tanultak, és katolikus papként a magyar nyelv templomi használata ellen agitálnak.
A csíksomlyói búcsú a székelyek középkori eredetű fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált.

Korlátozott számban jöhetnek a zarándokok
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség közzétette a jövő hét szombatján tartandó csíksomlyói búcsú egyházmegyékre és főesperesi kerületekre bontott részvételi keretszámait.
Kovács Gergely érsek körlevelét a Romkat.ro portál ismertette. A körlevél szerint 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a búcsún, többnyire Székelyföldről. Valamennyien kitűzőt kell viselniük.
Amint az érsek közölte: az idén nem lesz lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, s be kell tartani a szájmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Javasolta, hogy lehetőleg olyanok alkossák a plébániák zarándokcsoportjait (a keresztaljákat), akiket beoltottak a koronavírus ellen. (MTI)