2024. április 23., kedd

Négy vonalon az identitástudatról

Identitásaink – A hölgyek bemutatása a szerb képzőművészetben (1918–1941) elnevezéssel nyílt tematikus képkiállítás szombaton este Újvidéken, a Matica srpska galériájában.

A képgyűjtemény az identitástudat kérdését dolgozza fel, a szerb képzőművészetben ábrázolt nők személyiségtudatának eltérő vonalaira mutat rá, a két világháború közötti időszakot felölelve. Hetvennél is több alkotást sorakoztat fel, többségük a Matica srpska gyűjteményéből került ki, de más, állami és magántulajdonban lévő képtárak, múzeumok és kollekciók anyagából is kölcsönzött festőművészeti remekműveket Nikola Ivanović szerző. Az elképzelés négy különböző vonalon dolgozta fel az identitás kérdését, a képeket ezek szerint négy csoportba osztották: nemzeti vonal, azaz a Kelet és a Nyugat közötti pozicionálódás tekintetében történő identitásmegoszlás; hagyományos és/vagy korszerű életvitel; nemiség és/vagy elhivatottság; önmeglátás, azaz a színpadi pozicionálódás – a függöny előtt vagy mögötti szerepvállalás.
A kiállítás ideje alatt (júlus 4-ig) péntekenként tematikus programmal várják a látogatókat. A szombati megnyitón jelen volt Tijana Palkovljević Bugarski, a képtár igazgatónője és Maja Gojković kormányalelnök, művelődési miniszter asszony is.