2024. március 29., péntek

A jó szakma aranyat ér

A hároméves képzésen végzettek távhallgatóként megszerezhetik a negyedik fokozatot – A szabadkai Politechnikai Iskolában jártunk

A szabadkai Politechnikai Iskolában szeptembertől kilenc elsős osztályt indítanak. Ezek közül kettő magyar tannyelvű lesz. Az intézmény diákjai a központi épületen kívül további négy helyszínen, jól felszerelt szaktantermekben vesznek részt a gyakorlati órákon. Az iskolában magántanulóként is részt lehet venni az oktatásban. Azoknak a diákoknak, akik hároméves képzésen szereztek diplomát, arra is lehetőség van, hogy távhallgatóként megszerezzék a negyedik fokozatot.

Arancsity Dancsa Gyöngyi igazgatóhelyettes lapunknak nyilatkozva elmondta, az iskolában négy munkaterületen folyik a képzés. Ezek a földmérés és az építőipar, az erdészet és a famegmunkálás, a kémia, nemfémek és nyomdaipar, valamint a kultúra, művészet és tájékoztatás oktatási profilok.

– A 2021/2022-es tanévben kilenc osztályt szeretnénk megnyitni. Ebből kettőben magyar tannyelven fog folyni az oktatás. Emellett egy horvát és hat szerb tannyelvű osztályt is indítunk. A földmérés és építőipar oktatási profilon magyar nyelven két hároméves szakot fogunk indítani. Az egyik a csempéző, padlórakó és kályhás szak, amelyre 15 diák jelentkezését várjuk. A másik a falfelület-dekoratőr szak lesz, szintén 15 tanulóval. Ez a harminc elsős egy osztályba fog járni. Ugyanezen a szakterületen még két képzést nyitunk meg szerb nyelven. A négyéves építésztechnikusi szakot 30 férőhellyel hirdettük meg. A hároméves osztály a magyar tannyelvűhöz hasonlóan szintén két szakból fog állni, amelyekre 15–15 tanulót várunk. Ezek az építőipari gépkezelő és az elsődleges építési munkálatok operatőre szakok. Az erdészet és famegmunkálás munkaterületen mindkét négyéves képzést szerb tannyelven fogjuk elindítani. Ezek a tájépítő technikus és a bútorkészítő operatőr 30–30 tanulóval. Ez utóbbi a duális oktatási modell szerint fog megvalósulni – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől.

Mint hozzáfűzte, a kémia, nemfémek és nyomdaipar oktatási profilon három négyéves képzést indítanak: egy szerb, egy magyar és egy horvát tannyelvűt. Mindhárom osztályban 30–30 diák kezdheti meg a tanulmányait a következő tanévben.

– A jövendőbeli nyomtatvány-feldolgozó technikusok magyar nyelven tanulhatnak. A digitális grafikai és webtervező technikus szak szerb, míg a nyomtató technikus horvát tannyelven nyílik meg. A nyomtató technikusi szakon a harminc tanulóból heten a duális modell szerint fognak tanulni, a többiek pedig hagyományos módon vesznek részt az oktatásban. A kultúra, művészet és tájékoztatás szakterületen egy szerb nyelvű, négyéves képzést kínálunk a nyolcadikosoknak. A képzőművészeti technikusi szakon 20 diák tanulhat tovább – mondta el lapunknak Arancsity Dancsa Gyöngyi.

A szabadkai Politechnikai Iskola épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Politechnikai Iskola épülete (Fotó: Gergely Árpád)

Ezenkívül arról is beszámolt, hogy azok a diákok, akik egy hároméves szakon szereztek diplomát a Politechnikai Iskolában, és a továbbtanulás mellett döntenek, távhallgatóként megszerezhetik a negyedik képzési fokozatot. Ehhez különbözeti vizsgákat tenniük. Magántanulóként érettségit is tehetnek, és ezután jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe.

– Ezt a lehetőséget a diákok ki szokták használni. Gyakran előfordul, hogy egy tanuló hároméves szakra jelentkezik, de útközben úgy dönt, hogy tovább szeretne tanulni. Tizenhét éves kortól lehet magántanulóként tanulni az iskolában. Arra is volt példa, hogy valaki később, felnőttként keresett fel bennünket, mivel a munkahelyéhez szüksége volt a középfokú végzettségre. Mindez nincs tanítási évhez kötve. Például ha egy magántanuló márciusban leteszi az összes vizsgát az első osztályra vonatkozóan, rögtön beiratkozhat a második évfolyamara – nyilatkozta lapunknak az igazgatóhelyettes.