2024. április 20., szombat

Ökrész Rozália: A duális oktatás a társadalom és a diákok javát szolgálná

A duális oktatás lehetőségeiről beszélt ma a köztársasági parlamentben Ökrész Rozália, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója.

Mint emlékeztetett, a Magyar Szó idén 77. éves működését ünnepli, az intézmény létfontosságú a vajdasági magyar kultúra és identitás szempontjából. A Forum Nyomda különböző kisebbségi médiumok kiadásában vesz részt, valamint a Dnevnik napilapéban is.

Ökrész rámutatott, a nyomdában jelenleg hiány mutatkozik a szakképzett munkaerőből, ennek kapcsán pedig elmondta, a duális oktatás modellje a középiskolások esetében megoldás lehetne. – Már létezik együttműködésünk a Mileva Marić Einstein középiskolával, ahol nyomdatechnikusok, grafikus technikusok is tanulnak.

– A duális oktatásról szóló törvény módosításával javulhatna a helyzet – szögezte le Ökrész, feltéve a kérdést, négy évvel a törvény életbe lépése óta gondolkodnak-e az illetékes minisztériumban a változtatáson.

A VMSZ képviselője elmondta, a klasszikus oktatási rendszer mellett a vállalatoknál való munkával a tanulók megtalálnák azt a helyet, ahol elhelyezkedhetnek, a cégek pedig megtalálnák a megfelelő számú diákot, a leendő dolgozóikat, akik velük együttműködésben tanulhatnak. – Azok a diákok, akiknek nem lenne szerződésük vállalkozásokkal, klasszikusan tanulhatnának – tette hozzá.

Ökrész újra aláhúzta, ezzel a törvénymódosítással megfelelő kádereket kaphatnának a cégek, miközben a diákok is lehetőségeket kaphatnak a munkaszerzésre. Aláhúzta, a VMSZ szerint mindez a társadalom és a diákok javára szolgálna.