2024. április 26., péntek

Startolt a tavaszi lomtalanítás

Megkezdték a köztereken a fűnyírást – Folyamatban van a háztartások rácsatlakozása az új ivóvízhálózatra Topolyán – Munkálatok a temetőkben

A topolyai Komgrad Kommunális Közvállalatban a tavaszi munkálatokra összpontosítanak. Domány Dudás Diana elmondta, hogy az enyhébb téli körülmények miatt az illetékes szerv által meghozott rendelet alapján csupán három alkalommal kellett bevetni az utak takarítására előirányozott munkagépeket. Az utakra a téli időszakban megközelítőleg 4 tonna sót és 7 tonna apró kavicsot szórtak el. Jelenleg a hangsúly a most kezdődő, a lakosság körében rendkívül népszerű nagytakarítási akcióra helyeződik.

– A tavaszi nagytakarítást, vagy ahogyan mi nevezzük, a lomtalanítási akciót április 12-én, azaz hétfőn indítottuk. A korábbi évek gyakorlatával összhangban a topolyai polgárok részére két héten keresztül ingyenesen elérhetőek lesznek a kihelyezett konténerek. Köztudott, hogy a konyhai hulladék rendszeres begyűjtése mellett az év folyamán néhány alkalommal lomtalanítási akciót is szervezünk, ezt a polgárok díjmentesen vehetik igénybe, és ilyenkor 5 köbméteres konténereket helyezünk ki, amibe nagy méretű hulladékot, egyebek mellett régi bútorokat, épülettörmeléket lehet elhelyezni. A lokációkat a már korábban megszokott helyeken jelöltük ki, de lesznek itt-ott változtatások, korrekciók is beiktatva. Vagyis az új helyszínek mellett összevont helyszíneket is tervezünk – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki azt is elárulta, hogy menet közben a konténerek kihelyezésének pontos helyszínét és idejét a Komgrad Facebook-oldalán vagy a honlapján lehet követni. Ugyanakkor a polgárok a közvállalat telefonos elérhetőségén is tudnak pontos információhoz jutni.

– Habár az időjárás mindannyiunkat megtréfált az elmúlt napokban, de mi már készülünk a tavaszi karbantartási munkálatokra. Bővítettük az erre a célra előirányozott gépparkunkat, megvásároltunk egy traktor után húzható mulcsolót, illetve a mi céljainknak megfelelő erősségű kézi kaszákat is beszereztünk. A közterek zöldövezetének nyírása az egyik elsődleges munkafeladatunk, és évről évre nem kis emberi és eszközbeli erőforrásunkat veszi igénybe. A munkálatokat az utóbbi évek munkaerőhiánnyal átszőtt időszakában igyekszünk minél inkább automatizálni, gépesíteni. Egyébként szerdán kezdtük el az ez évi kaszálási feladatokat, első lépésben Topolya központjában a nagytér rendezését vettük célba. Jelentkeztünk az önkormányzat által meghirdetett közmunkaprogramra, és amennyiben azon sikerrel szerepelünk, akkor a közeljövőben ezzel a hozzáadott erőforrással is megindulhat a tó partjának a szépítése – mondta el Domány Dudás Diana, akit az ivóvízhálózat bővítésével kapcsolatban is kérdeztünk.

– A topolyai háztartásoknak a vízhálózatra történő rácsatlakoztatása az idén már több mint egy hónapja folyik, ugyanis a munkálatok számára kedvező időjárási feltételek azt lehetővé tették. A már korábban kifúrt kutak felszerelését még ebben az évben szeretnénk megejteni, az önkormányzat hamarosan megjelenteti az erre a célra kiírt közbeszerzési pályázatot, mivel a célra előirányozott pénzeszközök a községi költségvetés részét képezik – mondta el az igazgatónő, majd arra is kitért, hogy az időjárási viszonyok lehetővé tették, hogy a temetőkben is tudjanak dolgozni.

– Már az idén a Keleti temetőben elkészült 6 darab két férőhelyes kripta, valamint 1 darab négy férőhelyes kripta, illetve készül 3 darab négyes, amin dolgoznak a munkásaink. Valamennyi tudnivalóval, az értékesítés részleteivel kapcsolatban a polgárok a Komgrad ügyeletes telefonszámán, a 024/712-510-en tudnak érdeklődni – tudtuk meg az igazgatónőtől, mint ahogy azt is, hogy a községi képviselő-testület márciusban elfogadott napirendi pontja alapján a közeljövőben a Komgrad átveszi a gunarasi ivóvízhálózat karbantartását. Az átvételt, illetve a majdani munkavégzés menetét ezután pontosítják. Az egyik következő lépés, hogy a kozségi tanács alakít egy bizottságot, amelynek a feladatköre lesz megállapítani a kutakra is érvényes jogviszonyokat és más munkakörülményeket, és csak ezután következhet a munkaszervezés gyakorlati megvalósítása.

A Komgrad Kommunális Közvállalat ingyenes tavaszi lomtalanítási akciója április 12-e és 23-a között zajlik, ennek során olyan hulladékot is elszállítanak, amit a hétköznapokban nem helyezhetnek ki a lakosok a háztartási szemét tárolására alkalmas kukákban. Tegnap a Széles utcában, illetve a Joó Lajos utcában, ma a Gagarin és a Janko Veselinović utca sarkán, valamint a Munkásbrigádok utcában az Új Otthonnál helyezhetik ki a polgárok a szemetet a tárolóba. Holnap a Kis Ferenc utca és a Csantavéri út kereszteződésénél, valamint a Skadari utca és a Csantavéri út kereszteződésénél találhatják meg a konténert.