2024. április 25., csütörtök

„Rettegéssel tölt el már egy telefonhívás is"

A batajnicai járványkórház vezetősége az egészségügyi minisztérium államtitkárával való találkozást követően kijelentette, hogy a helyzet minden eddiginél rosszabb – írja a B92 hírportál.

– Ez egy sorsdöntő pillanat az egészségügyi rendszer fennállása számára. Oroszlánként küzdünk, de fizikailag és pszichikailag is kimerültek vagyunk – nyilatkozták a sajtónak.

Tatjana Adžić Vukićević, a batajnicai járványkórház igazgatója elmondta, hogy az intézmény kapacitásai megteltek és jelenleg 915 pácienst ápolnak.

– Mindig egy hellyel többet keresnek, minden telefonhívás és a kollégák kérései is rettegéssel töltenek el, hogy vegyünk fel még egy beteget – mondta Adžić Vukićević.

Szavai szerint az elmúlt három hét során tizenkét félintenzív ápolás és öt egységnyi intenzív gyógykezelést nyitottak.

– Intenzív ápoláson jelenleg 109 beteg tartózkodik, amelyek 90 százaléka intubált. Most a kórkép is egyre drasztikusabb, a legnagyobb problémát pedig az jelenti, hogy a páciensek többsége fiatal. A legfiatalabb közülük egy 1989-es születésű lány, akinek az életéért most is harcolunk – jelentette ki Adžić Vukićević.

Minden polgárt arra kér, hogy vegye fel a védőoltást, ugyanis csak ez jelentheti a kiutat ebből a rendkívül súlyos helyzetből.

Kihangsúlyozta, hogy rendkívül nehéz és komoly a helyzet minden járványkórházban, nemcsak Batajnicán. A tegnapi napig mintegy 7800 embert vettek fel kórházi kezelésre, naponta pedig 150 és 180 beteggel több van az elbocsátottak számához képest.

Az elmúlt 24 órában az egész országban 808 személyt vettek fel kórházi kezelésre, míg 640 beteget elengedtek.