2024. április 18., csütörtök

Nem kapnak vakcinát az országok, ahol magas az átoltottság?

Németország, Franciaország és Olaszország támogatja az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy felfüggessze a koronavírus-elleni védőoltás kiszállítását a magasabb oltási aránnyal rendelkező országokba. A fenyegetés Nagy-Britanniára is vonatkozik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azzal fenyegetett, hogy betiltja az oltóanyagok kivitelét, hogy az EU-s polgároknak biztosítani tudjanak vakcinát, írja a Reuters.

Nem sokkal Ursula von der Layen figyelmeztetése után az európai diplomaták találkozóján Németország, Olaszország, Franciaország és Dánia támogatta a Bizottság álláspontját az exportellenőrzés szigorúbb alkalmazásáról. Hollandia, Belgium és Írország óvatosabb volt, közölték az érintettek, hozzátéve, hogy a kérdés megvitatására az EU vezetőinek jövő heti csúcstalálkozóján kerül sor.

Egy politikus megerősítette, hogy a szigorúbb hozzáállás fő oka az AstraZeneca oltások elégtelen szállítása az Európai Unióba. A társaság a múlt héten jelentette be, hogy a szerződésben előírt 300 millió helyett június végéig legfeljebb 100 millió adag oltóanyagot kíván szállítani az Európai Unióba, a gyártási problémákra és az exportkorlátozásokra hivatkozva.