2024. április 26., péntek

Út épül Bácskertes és Monostorszeg között

A nyugat-bácskai települések több évtizedes vágya válik valóvá

Jóváhagyta a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság a Monostorszeget (Bački Monoštor) és Bácskertest (Kupuszina) összekötő útszakasz kiépítését előirányozó munkálatok első fázisára szánt támogatási összeget.

A fejlesztés jelentőségéről és körülményeiről Péter István, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, Apatin község polgármesteri tanácsosa nyilatkozott.

– A szóban forgó útszakasz Kupuszinán a Petőfi Sándor utcán halad majd keresztül, a továbbiakban a DTD-csatorna felé vezető útszakaszt is teljesen fölújítják. Ez lesz a munkálatok első fázisa – mondta az alelnök.

Mindezzel a kiépítéssel több évtizedes igény valósul meg, ugyanis mindkét település számára az jelenti a legnagyobb hátrányt, hogy félreeső helyen terülnek el. Az alelnök hozzátette, ennek az útnak köszönhetően a települések bekerülnek egy bizonyos közlekedési, gazdasági és idegenforgalmi vérkeringésbe.

– A fejlesztés előnyei közé tartozik továbbá az is, hogy lerövidíti az utat, mintegy 17 kilométerrel hozza közelebb az Apatin községieknek a magyarországi határ felé vezető útszakaszt vagy a batinai híd felé vezető utat. Tehát Monostorszeg mellett Bezdán is sokkal közelebb kerül Kupuszinához. Arról nem is beszélve, hogy az eddig kiaknázatlan turisztikai lehetőségek végre előtérbe kerülnek. Véleményünk szerint, ha a szóban forgó út kiépül, valószínűleg itt is fellendül majd az idegenforgalom. Természetesen nem sikerülhet mindent egyszerre megvalósítani, az építés több lépésben történik. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság a kiépítés első szakaszára több mint 98 millió dinárt látott elő. A következő évre szintén előirányozták a támogatás megfelelő összegét. Sok eredménytelen próbálkozás történt ez ügyben az évek során, ezért is nagyon örülünk, hogy végre létrejön ez a fejlesztés – hallottuk Péter Istvántól.