2024. április 18., csütörtök
BRASSÓBÓL

Nem kérnek a magyar kormánymegbízottból

Kilépéssel fenyegetőzik pátjából Alin Tișe, a Kolozs megyei önkormányzat liberális elnöke. Elfogadhatatlannak tartja az RMDSZ-es kormánymegbízott kinevezését. Felháborodásának oka – a látszat ellenére – nem a magyarellenesség.

A Ludovic Orban pártelnöknek és Florin Cîțu kormányfőnek küldött nyílt levelében rámutat: kész kilépni a Nemzeti Liberális Pártból (NLP) is, ha nem az alakulat adja a prefektust Kolozs megyében. Számára elfogadhatatlan az új Kolozs megyei prefektus kinevezése, az a tény, hogy a NLP-s Mircea Abrudeant a kormánykoalíció tagjainak szerdai megállapodása értelmében az RMDSZ-es Tasnádi István Szilárd ügyvéd, jogtanácsos váltja. Tișe levelében sérelmezi, hogy a kormánykoalícióban lezajlott tárgyalásokon „nem vették figyelembe a teljesítményt és a szakmaiságot”. A megyei tanácselnök szerint „felmérhetetlenül” káros következményei lesznek a pártra annak, hogy az NLP elveszítette a Kolozs megyei kormánymegbízotti tisztséget. Tișe tiltakozását több mint 70 Kolozs megyei polgármester, alpolgármester és megyei önkormányzati képviselő is támogatja, azonban jelezte az országos vezetésnek, hogy az elégedetlenek csoportja ennél sokkal nagyobb. „Azt kérem, hogy nevezzenek ki a párt megyei szervezetéből kormánymegbízottat” – zárta levelét.

Emil Boc kolozsvári polgármester tetszését sem nyerte el a koalíciós alku, úgy véli, hogy az önkormányzati választások nyerteseként a kormánymegbízotti szék az NLP-t illetné meg. A tavalyi választásokon Kolozs megye hozta a legnagyobb számú szavazatot a PNL „hozományába”, emlékeztetett Boc. „Nem veszítettünk el egyetlen választást sem, sem Kolozs megyei, sem kolozsvári szinten. Így nehéz lesz megmagyarázni a párttársaknak, hogy a szervezetnek nem sikerült megőrizni a prefektusi tisztséget” – jelentette ki Boc.

Elindult a médiakampány is Alin Tișe támogatására. Az immár megszokott csúsztatásokkal. A Monitorul de Cluj napilap azt állította, hogy az RMDSZ jelöltje még nem töltötte be a 30. életévét, így csak márciusban nevezhetik ki kormánymegbízottá. Ez azonban csak hangulatkeltés, ha nem hazugság. A prefektusi tisztség betöltése ugyanis egy régebbi törvény szerint volt korhatárhoz kötve, a jelenleg hatályos jogszabályban nincs ilyen kitétel.

Az RMDSZ az NLP-ben dúló belharcot nem kívánta kommentálni, ahogy arról sem akart nyilatkozni, hogy a szövetség lemondana-e más megyei prefektusi tisztségért cserébe a Kolozs megyei kormánymegbízotti tisztségről.

Azt azonban Emil Boc hozzátette, bár nem örül, hogy az RMDSZ adja a prefektust, volt miniszterelnökként tudja, hogy koalícióban kormányozni nem egyszerű, ezért polgármesterként együtt fog működni az új kormánymegbízottal.

Az RMDSZ-nek öt erdélyi megyében – Arad, Szatmár, Szilágy, Kovászna és Kolozs – lesz prefektusa.