2024. április 18., csütörtök

Gyorsvonatok a hazai síneken

Aláírták a szándéknyilatkozatot az új vasúti közlekedési eszközök beszerzéséről Belgrádban

A pontos, biztonságos, gyors tömegközlekedés hosszú évtizedek óta ábrándos jövőképnek számít Szerbiában, az elmúlt harminc évben azonban határozott visszalépések történtek e téren. A közlekedési járatok, állomások és hálózatok felszámolása folyamatos, a kényelmes és megbízható utazás kivételnek számít. Nagy előrelépésnek ígérkezik a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása, amely projektum részeként korszerű szerelvények futnak majd a síneken.

Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter és Csen Bó, Kína belgrádi nagykövete is részt vett szerdán annak a nagyszabású szándéknyilatkozatnak az aláírásán, amely a hazai Srbija Voz, a China Railway International Co. LTD és a Crrc Corporation Limited között született meg. A memorandum az együttműködési feltételek alapjait és szabályait tartalmazza azoknak az elektromos gyorsvonatoknak a beszerzéséről, amelyek a Belgrád–Újvidék–Budapest szakaszon közlekednek majd, akár 200 kilométeres óránkénti sebességgel, az elvárások szerint legkésőbb 2024-től – írja a Beta.

Az eseményen Momirović hangsúlyozta, ez a memorandum folytatása annak a két ország között megkötött gazdasági-technikai és infrastrukturális megállapodásnak, amely 2009-ben született meg.

– Ez alkalommal is szeretném megköszönni mindazt a támogatást, amelyet Kínától kaptunk, annak érdekében, hogy a jelenleg is munkálatok alatt álló szerbiai projektumok minél hatékonyabban és minél gyorsabban valósuljanak meg – mondta Momirović.

A kínai nagykövet szerint a szándéknyilatkozatot aláíró felek nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a Belgrád–Budapest gyorsvasút munkálatai folyamatosan, stabilan és akadálymentesen haladhassanak.

– Az elmúlt két hónapban nagy előrelépések tanúi lehettünk az építkezéseken. A munka nem állt meg, látványosan haladt, ezért úgy éreztük, elérkezett az ideje a szándéknyilatkozat aláírásának is, amely új távlatokat nyit a két ország közötti együttműködésben – jelentette ki Chen Bo.

A minisztérium értesítése megemlíti a memorandum főbb pontjait is. Eszerint a szándéknyilatkozat alapja a kereskedelmi együttműködés, szem előtt tartva a technikai-műszaki sajátosságokat, amelyek összhangban lesznek az érvényben lévő szerbiai és európai előírásokkal és elvárásokkal. A szerződés előirányozza egy műszaki-fejlesztő kutatóközpont létrehozását is. A tervek szerint ez egyúttal vasúti járművek gyártására, karbantartására alkalmas helyszín is lenne, amely az együttműködési projektumok igényeinek és a piaci lehetőségeknek megfelelően működne.

A Belgrád–Budapest vasútvonal megépítésének több különlegessége és előnye is van. Ez az első határon átnyúló projektum, amely Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország együttműködésének keretében jön létre. Ez a tény azért is különleges, mert Kína nem európa uniós tagország, ezért nem is EU-tagként vesz részt benne, hanem külső félként.

A kétvágányú, villamosított vasútvonal kiépítéséhez összesen 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani. Ebből 166 kilométer húzódik Magyarországon, 184 kilométer pedig Szerbiában. A vasúti szakaszok felújítása annak az országnak a feladata, amelynek határain belül található az adott szakasz.

A személyforgalom mellett a vasútvonal jelentős teherforgalom lebonyolítására is alkalmas lesz, ami további gazdasági együttműködést biztosít a két ország számára. Különösen kedvező lesz ez a kínai áru szempontjából. A tervek szerint a pireuszi kikötőbe behajózott nyugat-európai piacra szánt kínai termékek ezen a vasútvonalon keresztül érnek a célba, Szerbián és Magyarországon keresztül.

A járványhelyzet okozta körülmények miatt a szerbiai rész építése egy időre megakadt, a munkálatok viszont ismét haladnak. Az információk szerint 2021 végére befejeződik az újvidéki szakasznak a megépítése, 2024 végén pedig jó eséllyel Budapestig is vonatozhatunk ismét, emberi körülmények között, kényelmesen, gyorsan.