2024. március 29., péntek
KALANDTÚRA

A Segítő Szűz Mária-bazilika, Brezje, Szlovénia

Európa Mária-kegyhelyei

A Triglav keleti lankáin, az osztrák határ közelében, meseszép alpesi tájon és hangulatban bújik meg egy szlovén kis falu, Brezje. A Júliai-Alpok legelői és hegyi kunyhói között kacskaringózó kis utak egy takaros templomhoz vezetnek. A Segítő Szűz Mária-bazilika (Bazilika Marije Pomagaj) Szlovénia nemzeti Mária-kegyhelye. Több tízezer szlovén, horvát, osztrák, olasz és más nemzetiségű Mária-tisztelő keresi fel minden évben ezt a kevésbé ismert, de annál barátságosabb kegyhelyet. A természet árasztotta nyugalom, a táj szépsége, a helyiek kedvessége a biztosíték arra, hogy az ide látogatók lelkiekben felüdülve mennek tovább útjukon.
A környezet szépségéből eredően ezen a vidéken gyakoriak a gyalogosok, a kerékpárosok és a motorosok. Legtöbbjük célja épp Brezje, de sokan, akiket arra vezet útjuk, letérnek az autóútról és betérnek a segítő Máriához. A gyalogos zarándoklat Brezjébe fontos esemény minden katolikus szlovén életében. A bazilika sok zarándoklat vagy egyszerű hegyi túra végállomása. 1996-os szlovéniai apostoli látogatása során II. János Pál pápa is elzarándokolt Brezjébe. A kegyhely emlékkönyvébe ezt írta: Mária, segíts! II. János Pál.


A Brezjében elmondott Mária-imák hatására számos szokatlan és megmagyarázhatatlan esemény történt. A csodás gyógyulások több mint százötven éve kezdődtek, és tartanak a mai napig. Ettől is több megtérés történt az évtizedek folyamán. A helyi atyák azt mondják, hogy akik keresik a lelki békéjüket, ha máshol nem is, Brezjében biztosan rátalálnak. A kegyhely története 220 évvel ezelőtt kezdődött: 1800-ban a Szent Vid-templomhoz egy kis kápolnát emeltek a Segítő Szűz Mária tiszteletére. Néhány évvel később elkészült a kegykép is egy innsbrucki Mária-festmény mintájára. 1863-ban a kegykép előtt elmondott ima hatására megtörtént az első brezjei csoda. Ekkor zarándokok tömege indult a kis kápolna felé Mária segítségét kérni. A századfordulóra kicsinek bizonyult a kápolna, így megépült az új, ma is álló bazilika. Ennek a jobb oldali kápolnájában áll a csodatévő Mária-kép. A főoltáron Szent Vid, a templom védőszentjének a képe van. Monumentális a templom faajtója is. Az ószövetségi prófétákat ábrázolja, akik megjövendölték Mária születését: Mózest, Dávidot és Ézsaiást, valamint azokat a nőket, akik Mária előképét képviselik az Ószövetségben: Sárát, Ráchelt és Juditot. 1907-ben a helyi püspök megkoronázta a kegyképet. 120 év elteltével a kép első ízben hagyta el Brezjét, ti. a Ljubljanai Eucharisztikus Kongresszusra vitték. Rövid időre visszakerült eredeti helyére, a II. világháborút viszont Trsaton és Ljubljanában vészelte át. A millenium évének első napján vált Brezje hivatalosan is Szlovénia nemzeti kegyhelyévé.

Az elmúlt években csaknem fél millióan keresték fel a kegyhelyet minden évben. Becslések szerint máig legalább 13 millió zarándok látogatott el a brezjei segítő Szűzanyához.
A kegyhelyet ferences szerzetesek gondozzák. 2016 adventjén a kontinensen egyedülálló betlehem-kiállítás nyílt a kolostor valamikori istállójában. A brezjei Betlehem-múzeum tíz termében harminc év gyűjtésének eredményeképp a helyi betlehem-készítők és a világ hatvan országából érkezett alkotások közül fél ezer jelenetet lehet megtekinteni az év minden napján. Ki van állítva néhány fogadalmi kép is, amelyeket az ide látogató zarándokok hagytak a bazilikában. Külön teremben foglalkoznak a betlehem-állítás történetével, a felhasznált anyagokkal, a hagyományos szlovén betlehemekkel, a háborúk idején állított betlehemekkel, a külföldi alkotásokkal stb.

A kiállított bölcsők különböző időszakokból származnak, több kontinensről érkeztek és sokféle anyagból készültek. Vannak közöttük egészen egyedi megoldások is. Alapanyaguk fa, papír, kő, agyag, kagyló, szalma, de van olyan is, amely szárított banánlevelekből készült.
Segítő Szűzanya! Te kinyilvánítod Isten mosolyát, Krisztus fényét tükrözöd, és helyet készítesz a Szentléleknek. Lakóhelyedül választottad Szlovénia földjének ezt a kis szegletét, hogy általad Isten szeretete hathatósan megnyilvánuljon rajtunk. Köszönetet mondunk Neked azért a sok kegyelemért, amit Te közvetítesz számunkra. Ezért mondjuk: Segítő Szűz Mária, köszönjük Neked!